بررسی تشخیص علل خونریزی زیر پوستی یا پورپورا
قصد داریم در مطلبی که امروز در سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان منتشر شده است به بررسی و مطالعه بیشتر در مورد تشخیص علل خونریزی زیر پوستی یا پورپورا خواهیم پرداخت.
تعریف خونریزی زیر پوستی
خونریزی زیر پوستی (لکههای خون در پوست یا خونریزی پوست نیز نامیده میشود) به لکههای بنفش رنگ قابل تشخیص که بر روی پوست قرار دارند، گفته میشود. این لکهها ممکن است بر روی اندامها یا غشای مخاطی، از جمله غشاهای داخل دهان، ظاهر شوند. خونریزی زیر پوستی زمانی رخ میدهد رگهای خونی کوچک پاره شده و باعث تجمع خون زیر پوست میشوند؛ که موجب تشکیل لکههای بنفش بر روی پوست میشوند که اندازه این لکهها از نقطههای کوچک تا تکههای بزرگ متغیر است. لکههای خونریزی زیر پوستی به طور کلی خوش خیم هستند، اما ممکن است نشان دهنده یک بیماری جدی تر پزشکی مانند اختلالات انعقاد خون باشد.
خونریزی زیر پوستی زمانی رخ میدهد رگهای خونی کوچک پاره شده و باعث تجمع خون زیر پوست میشوند.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : روش های پیشگیری و درمان بیماری کورک
گاهی اوقات، سطوح پلاکتی پایین میتواند باعث کبودی و خونریزی بیش از حد شود. پلاکتها سلولهایی هستند که به لخته شدن خون کمک میکنند. سطوح پلاکتی پایین ممکن است ارثی یا ژنتیکی باشند، اما ممکن است به علت وقایعی که اخیرا پیش آمده نیز ایجاد شده باشند، شامل:
- پیوند مغز استخوان
- سرطان
- شیمی درمانی
- پیوند سلولهای بنیادی
- عفونت HIV
- جایگزینی هورمون
- درمان با استروژن
- استفاده از داروهای خاص
راه های تشخیص
برای تشخیص خونریزی زیر پوستی پزشک پوست شما را معاینه خواهد کرد و سوالاتی در مورد تاریخچه پزشکیتان، سابقه خانوادگی و زمان شروع علائم پرسیده خواهد شد. تستهایی نظیر آزمایش خون، شمارش تعداد پلاکتها و گاهی نمونه برداری از پوست، برای تشخیص دقیق تر انجام خواهد شد. این آزمایشها به ارزیابی بهتر خونریزی زیر پوستی و تشخیص اینکه خونریزی زیر پوستی نتیجه یک بیماری جدی تر مانند اختلالات پلاکتی یا اختلالات خون است یا خیر، کمک میکند. تعیین سطوح پلاکتی به شناسایی علت خونریزی زیر پوستی و انتخاب بهترین روش درمانی، به پزشک کمک خواهد کرد.
خونریزی زیر پوستی میتواند در کودکان و بزرگسالان رخ دهد. کودکان ممکن است پس از یک عفونت ویروسی دچار خونریزی زیر پوستی شوند و معمولا بدون هیچ مداخلهای به طور کامل بهبود مییابند. اکثر کودکان مبتلا به خونریزی زیر پوستی ترومبوسیتوپنیک طی چند ماه بعد از شروع اختلال، به طور کامل بهبود مییابند. با این حال در بزرگسالان، علل خونریزی زیر پوستی معمولا مزمن است و برای کنترل علائم و حفظ تعداد پلاکت در محدوده نرمال، نیاز به درمان دارند.
برای بررسی علائم، تشخیص و درمان این مشکل باید به متخصص پوست و مو و زیبایی مراجعه کنید.
پیش آگهی از خونریزی زیر پوستی
چشم انداز و پیش آگهی خونریزی زیر پوستی بستگی به بیماری زمینهای ایجاد کنندهی آن دارد. پس از تایید تشخیص، پزشک درباره گزینههای درمان و پیش آگهی دراز مدت وضعیت شما صحبت خواهد کرد. در موارد نادر، خونریزی زیر پوستی ترومبوسیتوپنیک درمان نشده، ممکن است باعث ایجاد خونریزی بیش از حد در برخی قسمتهای بدن شود. خونریزی بیش از حد در مغز منجر به خونریزی مغزی کشنده میشود. افرادی که در اسرع وقت درمان را شروع کنند یا در موارد خفیف خونریزی زیر پوستی، اغلب بهبودی کامل حاصل میشود. با این حال، در موارد خونریزی زیر پوستی شدید یا مواردی که درمان به تعویق میافتد، خونریزی زیر پوستی مزمن میشود.
علل اصلی خونریزی زیر پوستی
دو نوع خونریزی زیر پوستی وجود دارد:
- خونریزی زیر پوستی غیرترومبوسیتوپنیک: خونریزی به معنای وجود سطوح طبیعی پلاکت در خون است.
- خونریزی ترومبوسیتوپنیک زیر پوستی: به معنای وجود تعداد کمتر از مقدار طبیعی پلاکت در خون است.
علل خونریزی زیر پوستی غیرترومبوسیتوپنیک:
- اختلالاتی که بر لخته شدن خون اثر میگذارد.
- اختلالات مادرزادی خاص، که در زمان تولد و یا قبل از تولد رخ میدهد، مانند تلانژکتازیس (شکنندگی پوست و بافت همبند) یا سندرم اهلرز دانلوس (اختلالات
- ژنتیکی در ساختمان کلاژن که با افزایش محدودهٔ حرکات مفصل، شکنندگی و افزایش قابلیت ارتجاعی پوست مشخص میشود)
- داروهای خاص، از جمله استروئیدها و داروهایی که عملکرد پلاکت را تحت تاثیر قرار میدهند.
- ضعف در رگهای خونی
- التهاب در رگهای خونی
- اسکوروی، یا کمبود شدید ویتامین C
دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید
علل خونریزی زیر پوستی ترومبوسیتوپنیک:
- داروهایی که از تشکیل پلاکتها جلوگیری میکند یا در لخته شدن طبیعی اختلال ایجاد میکنند.
- داروهایی که منجر به واکنش ایمنی بدن علیه پلاکتها میشود.
- انتقال خون (به تازگی)
- اختلالات ایمنی مانند خونریزی زیر پوستی ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک یا بدون علت
- عفونت در جریان خون
- عفونت HIV یا هپاتیت C، و یا برخی از عفونتهای ویروسی (اپشتین بار، سرخچه، سیتومگالوویروس)
- تب منقوط کوههای راکی (ناشی از گزش کنه)
- لوپوس
زمان مراجه به پزشک برای درمان خونریزی زیر پوستی
اگر متوجه رشد هر گونه تودهای و یا تغییرات در پوست تان شدید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین در صورت شک ابتلا به خونریزی زیر پوستی به پزشک تان مراجعه کنید.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا