ارتباط آکنه و سندروم تخمدان پلی کیستیک
11 اسفند

ارتباط آکنه و سندروم تخمدان پلی کیستیک

بررسی ارتباط آکنه و سندروم تخمدان پلی کیستیک

یکی از عمده‌ ترین مشکلاتی که اغلب زنان با آن مواجه می‌شوند سندرم تخمدان پلی کیستیک است. این بیماری که با نام انگلیسی (Polycystic ovary syndrome) شناخته می‌شود نوعی اختلال هورمونی محسوب می‌شود. به خصوص در دوران باروری ابتلا به این بیماری در زنان شایع‌ تر است. در مطلب امروز سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر ارتباط آکنه و سندروم تخمدان پلی کیستیک را مورد بررسی قرار می دهیم.

سندروم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی است که باعث بزرگ شدن تخمدان‌ها می‌شود و تعدادی کیست کوچک در قسمت خارجی تخمدان ایجاد می‌شود. این اختلال علاوه بر آن که بر باروری بانوان تأثیر می‌ گذارد باعث بروز عوارض جانبی متعددی نیز خواهد شد که شایع‌ ترین آنها آکنه می‌باشد. آکنه به عنوان یک اختلال جدی در نظر گرفته نمی‌شود؛ اما می‌‌تواند بر اعتماد به نفس و عزت نفس افراد تأثیر بگذارد. بدن به دستوراتی که از غده هیپوفیز برای تولید مقدار استروژن، ن پروژسترون و تستسترون موردنیاز صادر می‌شود پاسخ می‌‌دهد.

اما سندروم تخمدان پلی کیستیک در روند ارسال این دستورات اختلال ایجاد می‌‌کند. در صورت عدم دریافت دستورات صحیح از غده هیپوفیز و سطح هورمون استروژن و پروژسترون کاهش پیدا می‌‌کند و هورمون تستسترون افزایش می‌‌یابد. این اختلال از تخمک گذاری جلوگیری می‌کند و علائم مختلفی از قبیل جوش صورت به وجود می‌آورد.

تأثیر کیست تخمدان بر پوست صورت

یکی از نشانه های آزار دهنده کیست تخمدان، جوش صورت و بدن است. این جوش ها و آکنه ها ناشی از تداخل عملکرد هورمون ها و مواد دیگر روی غدد چربی پوست (غدد سباسه) و فولیکول مو است. این عوامل باعث بسته شدن منافذ و ایجاد ضایعه میشود.

پیشنهاد مطالعه
روش‌های درمانی رایج برای کلوییدها

علل بروز تخمدان پلی کیستیک

تخمدان زنان ماهانه تخمک نارس یا فولیکول تولید می کند. فولیکول رشد کرده و طی پروسه ی تخمک گذاری، تخمک های رسیده را آزاد می کند. در افراد مبتلا به این سندرم، تخمدان ها به طور طبیعی فعالیت نمی کنند، تخمک رسیده ساخته نمی شود و تعادل هورمون ها به هم می ریزد. همچنین هورمون تستوسترون بیش از حد آزاد می شود و در روند تخمک گذاری ماهانه اختلال ایجاد می شود. علت اصلی تنبلی تخمدان هنوز مشخص نشده است.

عوامل تاثیرگذار در بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک:

افزایش سطح هورمون‌های مردانه به نام آندروژن:

سطح بالای هورمون آندروژن (Androgen) مانع از آزادسازی طبیعی تخمک (تخمک ‌گذاری) از تخمدان‌ها می‌شود که موجب به هم خوردگی نظم چرخه‌های قاعدگی می‌شود. تخمک گذاری نامنظم همچنین می‌تواند منجر به ایجاد کیست و فولیکول‌های کوچک پر از مایع در تخمدان‌ها شود. آندروژن بالا همچنین باعث ایجاد آکنه و رشد موهای زائد در زنان می‌گردد.

مقاومت به انسولین:

افزایش سطح انسولین در خون باعث می‌شود که تخمدان‌ها هورمون مردانه (آندروژن) را بسازند و آزاد کنند. افزایش هورمون مردانه به نوبه خود، تخمک گذاری را سرکوب می‌کند و به بروز یا تشدید سایر علائم PCOS کمک می‌کند. انسولین نحوه پردازش گلوکز (قند) توسط بدن و استفاده از آن برای انرژی را کنترل می‌کند و مقاومت به انسولین به این معنی است که بدن شما انسولین را به درستی پردازش نمی‌کند و منجر به افزایش سطح گلوکز در خون می‌شود.

لازم به ذکر است که همه افراد مبتلا به مقاومت به انسولین، گلوکز بالا یا دیابت ندارند هرچند که مقاومت به انسولین می‌تواند منجر به آغاز یا بدتر شدن دیابت شود. اضافه وزن یا چاقی نیز می‌تواند به ابتلا یا تشدید مقاومت به انسولین کمک کند. افزایش سطح انسولین حتی اگر گلوکز خون شما نرمال باشد، می‌تواند نشان دهنده مقاومت به انسولین باشد.

پیشنهاد مطالعه
کلیپ آپارات تبریک سال نو
التهاب با درجه پایین:

بدن افراد مبتلا به PCOS تمایل به التهاب مزمن با درجه خفیف دارند. پزشکان متخصص زنان می‌توانند آزمایش‌های خونی را درخواست نمایند که طی آن سطح پروتئین واکنش‌گر C (CRP) و گلبول‌های سفید خون را اندازه‌گیری می‌کند که همگی می‌توانند سطح التهاب را در بدن شما نشان دهند.

ژنتیک:

تحقیقات معتبر نشان می‌دهند خانم‌هایی که مادر یا خواهرشان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک یا دیابت نوع 2 است، بیشتر در معرض ابتلا به PCOS هستند.

افزایش وزن:

رابطه سندروم تخمدان پلی کیستیک و چاقی پیچیده است و به خوبی درک نشده است. اضافه وزن با سندرم تخمدان پلی کیستیک مرتبط است؛ اما بسیاری از خانم‌ها وجود دارند که با وزن طبیعی به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند و بسیاری از زنان دارای اضافه وزن تنبلی تخمدان ندارند.

دلایل ایجاد جوش و آکنه در بارداری | بهترین متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر

نشانه های تخمدان پلی کیستیک (pcos)

خونریزی‌های نامنظم ماهیانه که می‌تواند به صورت حجم خونریزی کم یا زیاد، فواصل نامنظم خونریزی و به طور کلی غیرقابل پیش بینی بودن سیکل ماهانه باشد.

  • نازایی
  • چاقی
  • رویش موهای زائد (هیرسوتیسم) در صورت، سینه، شکم یا بالای ران‌ها
  • آکنه به ویژه بعد از نوجوانی
  • پوست چرب
  • کیست‌های ریز کوچک در تخمدان
  • آکانتوزیس نیگریکانس (ضخیم و مخملی شدن و تیره رنگی قسمت‌هایی از پوست بدن)

راه های تشخیص تخمدان پلی کیستیک

گاهی اوقات علائم ناشی از تنبلی تخمدان بسیار واضح هستند و گاهی اوقات آشکار نمی‌شوند. همچنین برخی از خانم‌ها ممکن است فقط یک علامت بروز بدهند و برخی دیگر ممکن است همه علائم تعریف شده را تجربه کنند. معمولاً خانم‌ها زمانی که برای باردار شدن به مشکل برمی‌خورند متوجه می‌شوند که PCOS دارند، در صورتی که مشکل آنها بلافاصله پس از اولین دوره قاعدگی، شروع می‌شود. پزشک احتمالاً با بحث در مورد سابقه پزشکی شما، از جمله نظم دوره‌های قاعدگی و تغییرات وزن شما سؤالاتی می‌پرسد و سپس معاینه فیزیکی شامل بررسی رشد موهای زائد، مقاومت به انسولین و آکنه را آغاز می‌نماید.

پیشنهاد مطالعه
علل بروز انواع درماتوز چیست؟

دکتر ابوالفضل جویا بهترین متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر را در اینستاگرام دنبال کنید

آزمایشات تشخیصی دقیق‌ سندروم تخمدان پلی کیستیک

سونوگرافی:

پزشک طی سونوگرافی از رحم و تخمدان‌ها، ظاهر تخمدان‌ها و ضخامت پوشش داخلی رحم را بررسی می‌کند. او برای این کار یک دستگاه گرز مانند (مبدل) را روی شکم (سونوگرافی شکمی) یا داخل واژن (سونوگرافی ترانس واژینال) شما قرار می‌دهد. مبدل امواج صوتی اولتراسوند را منتشر می‌کند که به تصاویر واضحی روی صفحه کامپیوتر تبدیل می‌شوند.

معاینه لگن توسط پزشک زنان به صورت چشمی‌ و دستی:

پزشک، اندام‌های تناسلی شما را برای اطمینان از وجود ی عدم وجود کیست، توده یا سایر ناهنجاری‌ها بررسی می‌کند.

آزمایشات خون:

ممکن است خون شما برای اندازه گیری سطح هورمون‌های مخصوص مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این آزمایش می‌تواند علل احتمالی نامنظمی‌قاعدگی یا افزایش سطح آندروژن را که علائم شبیه به PCOS می‌دهد را رد کند. ممکن است آزمایش خون برای اندازه گیری تحمل گلوکز و سطح کلسترول و تری گلیسیرید ناشتا نیز تجویز گردد.

دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا


مطالعه بیشتر:

آسیب‌های ناخن و روشهای درمان

علت بروز انواع اگزما

علل و علائم انواع بیماری پوستی ماكولار آميلوئيدوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *