آشنایی با آسیبهای ناخن و روش درمان
ناخنهای دست و پا از جهاتی نشاندهنده سلامت بدن هستند. برآمدگی، فرورفتگی، پوستهپوسته شدن، شکنندگی ناخن و برخی انواع دیگر آسیب ناخن نشانههایی هستند که باید آنها را جدی گرفت و برای درمان آنها اقداماتی را انجام داد. مشکل ناخن میتواند نشانی از مشکلات اندامهای داخلی باشد، بنابراین نمیتوان آن را نادیده گرفت. البته تمام آسیبهای ناخن نگرانکننده نیستند و میتوان برخی از این آسیبها را با روشهای خانگی درمان کرد. در ادامه این مطلب سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص ژل و بوتاکس با ما همراه باشید تا با برخی از آسیبهای ناخن و همچنین روش درمان آنها آشنا شوید.
آشنایی با علل آسیب و مشکل ناخن
آسیبهای مکرر انگشتان پا که ناشی از پوشیدن کفش نامناسب است، ممکن است به بدشکلیهایی در ناخنهای پا منجر شود. بدشکلی ناخنها ممکن است شبیه نوعی عفونت قارچی باشد؛ مثلاً ناخنها ممکن است ضخیم شوند، تغییر رنگ دهند، یا از بستر خود بلند شوند. این آسیبها باعث ایجاد نگرانیهایی راجع به زیبایی و ظاهر ناخنها میشود.
عادتهایی همچون جویدن ناخن یا کوتیکول و پوست اطراف آن ممکن است باعث آسیب به ناخنها شود. جویدن ناخن علت اصلی ابتلا به عقربک ناخن یا همان پارونیشیای (Paronychia) حاد است؛ نوعی عفونت که در آن باکتریها با ورود به زیر بافت اطراف ناخن، باعث ایجاد تورم، تحریک و التهاب میشوند. شکستن و کندن دائم ناخن شست و کوتیکول آن با انگشت اشاره باعث ایجاد یک شکاف افقی در وسط ناخن میشود. در موارد شدید، ممکن است ناخن از وسط ترک بخورد.
علائم مشکل ناخن
ناخنهای انگشتان دست یا پا ممکن است بر اثر ضربه یا گیر کردن بین در یا کشو آسیب ببینند. این نوع آسیبها معمولاً باعث جمع شدن خون در زیر ناخن میشود که به آن هِماتوم زیر ناخن یا سیاه شدن ناخن میگویند. همچنین ناخنها ممکن است به طور تصادفی بشکنند و ترک بخورند یا تراشه، خرده چوب، شیشه یا هر چیز دیگری به زیر آنها برود.
تجمع خون زیر ناخن ممکن است به شکل یک نقطه کوچک در زیر ناخن یا محدوده بزرگتری دیده شود که تغییر رنگ داده است. تجمع خون در زیر ناخن به رنگ قرمز تیره دیده میشود. در این حالت انگشت دست یا پا دردناک و ضرباندار میشود. با توجه به مقدار خون زیر ناخن، ممکن است ناخن شل شود. در بیشتر موارد، ناخن سالم میماند و با رشد ناخن، خون جمعشده از بین میرود.
سایر آسیبهای ناخن هم ممکن است دردناک باشند. ناخن ممکن است بشکند، ترک بخورد یا از بستر جدا شود. اگر دچار آسیب دیدگی یا مشکل ناخن شدهاید، مطمئن شوید که واکسیناسیون کزاز را درست و به موقع انجام دادهاید.
دکتر ابوالفضل جویا بهترین متخصص ژل و بوتاکس را در اینستاگرام دنبال کنید
روشهای تشخیص مشکل ناخن
پزشک هر نوعی از مشکل ناخن را معاینه میکند و بعد تصمیم میگیرد از چه درمانی استفاده کند تا نتیجه بهتری داشته باشد. با توجه به نوع آسیب، پزشک ممکن است درخواست عکسبرداری با اشعه ایکس بدهد.
نکات پیشگیری از آسیبهای ناخن
برای پیشگیری از آسیب ناخن یا بروز مشکل ناخن نکات زیر را رعایت کنید:
کفشی با اندازه مناسب بپوشید. بسیاری از مردم کفشهایی میپوشند که به خصوص در قسمت پنجه خیلی کوچک و تنگ است و همین کار ممکن است باعث ایجاد بسیاری از مشکلات پا از جمله آسیبدیدگی ناخنهای پا شود.
ناخنهای دستتان را همیشه کوتاه و مرتب نگه دارید. البته ناخن را نباید بسیار کوتاه کرد. اجازه دهید حداقل یک تا دو میلیمتر باقی بماند.
ناخنها یا کوتیکول (پوست اطراف) آن را نجوید.
ناخن را از انتها کوتاه نکنید
روشهای درمان آسیب ناخن
هدف درمان هماتوم زیر ناخن این است که با خارج کردن خون زیر ناخن، فشار کاهش یابد.
در صورت وجود تجمع خون (هماتوم) کوچک، اگر نمیخواهید صبر کنید تا خودش خود به خود ترمیم شود، پزشک میتواند در مطب با استفاده از یک تیغ یا سوزن استریل درمان را انجام دهد. او سوراخ کوچکی را ایجاد میکند تا خون زیر ناخن بیرون بیاید. بعد از این کار ممکن است رنگ ناخن به همان رنگ قبل بازنگردد.
اگر خون بیشتر از نصف زیر ناخنتان را گرفته باشد، پزشک باید وضعیت ناخن را ارزیابی کند. شاید نیاز باشد ناخن برداشته شود و شکاف عمیق ایجاد شده، با بخیه ترمیم شود. اگر تجمع خون زیر ناخن زیاد و دردناک باشد، برای رفع فشار زیر ناخن، حتماً باید درمان انجام شود.
اگر این مشکل درمان نشود، ممکن است باعث آسیب به ماتریکس ناخن شود که در نتیجه این آسیب، ناخن به درستی رشد نمیکند یا رشد آن به طور کلی متوقف میشود. ماتریکس ناخن، بافت داخلی زیر کوتیکول ناخن است که ناخن جدید از آنجا رشد میکند.
اگر ناخنتان دچار شکستگی یا ترک شده است، باید آن را کوتاه کرده و از برخورد آن با چیزهای دیگر و آسیب بیشتر جلوگیری کنید.
اگر ناخنتان به طور کامل از بسترش بلند شده است، بهترین و راحتترین کار این است که بلافاصله آن را سر جایش بگذارید و با پانسمان محکم ببندید. ناخن در صورت بلند شدن و جدا شدن از جایش، دوباره به بستر خود نمیچسبد؛ اما در بیشتر موارد ناخن جدید خودش بهآرامی رشد میکند.
طول دوره درمان آسیبدیدگی ناخن چقدر است؟
آسیبدیدگی ناخن تا زمانی که ناخن آسیبدیده دوباره رشد کند و ناخن جدید از بستر خارج شود کاملاً مشخص و مشهود است. ناخنهای دست رشد سریعتری دارند و معمولاً در طول دو ماه به طور کامل رشد میکنند، اما رشد ناخنهای پا آرامتر است و حدود 4 ماه طول میکشد تا ناخنهای پا به طور کامل رشد کنند. اگر آسیب به قاعده ناخن وارد شده باشد، ممکن است برخی از تغییرات ظاهری و مربوط به زیبایی ناخن برای همیشه باقی بمانند.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا