بررسی علام و دلایل بروز پسوریازیس در کودکان
پسوریازیس یک بیماری پوستی شایع و غیرعفونی است که به گروه خاصی محدود نمیشود. پسوریازیس در کودکان ، بزرگسالان، مردان و زنان مشاهده میشود و میلیونها نفر در سراسر جهان را درگیر کرده است. در این بیماری، سلولهای پوستی، بسیار سریعتر از حالت طبیعی تکثیر میشوند و سرعت مرگ و ریزش آنها کمتر از حد لازم است. در ادامه این مقاله از سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر به مطالعه و بررسی علام و دلایل بروز پسوریازیس در کودکان خواهیم پرداخت.
پسوریازیس پلاکی، شایعترین نوع این بیماری است. به سلولهای جمع شده بر سطح پوست، که باعث ایجاد نواحی ضخیم به رنگ قرمز براق روی پوست میشوند، پلاک میگویند. پلاکها معمولاً خارشدار هستند و با پوستههایی ضخیم به رنگ سفید-نقرهای پوشیده شدهاند. فعالیت بیش از حد و اختلال سیستم ایمنی بدن، در بروز این بیماری نقش دارد. این پلاکها ممکن است در هر نقطه از بدن ظاهر شوند. اما شایعترین نقاط بروز این بیماری شامل زانوها، پوست سر، آرنج و نیمه بالایی بدن است. این بیماری میتواند بصورت ژنتیکی و نسلبهنسل منتقل شود.
بر اساس نظر متخصصان بنیاد ملی پسوریازیس امریکا (NPF)، اگر یکی از والدین کودک پسوریازیس داشته باشد، احتمال اینکه کودک به این عارضه مبتلا شود، حدود 10 درصد است. اما اگر هر دو والد این عارضه پوستی را داشته باشند، احتمال ابتلای فرزندشان، تا 50 درصد، یا حتی بیشتر، افزایش مییابد.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : مزیت ها و عوارض جانبی انجام ترماژ
بروز پسوریازیس در کودکان
این عارضه در کودکان شایع است. طبق بررسیهای آماری بنیاد ملی پسوریازیس آمریکا، هر ساله تقریباً حدود 20 هزار کودک کمتر از ده سال در این کشور، مبتلا به این بیماری پوستی تشخیص داده میشوند. این آمار برابر با 1 درصد از جمعیت جوان آمریکا است!
اکثر افراد، اولین حمله پسوریازیس خود را بین سنین 15 تا 35 سالگی تجربه میکنند. با اینحال این بیماری میتواند در کودکان با سنین بسیار پایینتر یا بزرگسالان با سنین بالاتر نیز رخ دهد. در همین راستا مطالعهای نشان داده است که علائم و نشانههای بیماری پسوریازیس در 40 درصد مبتلایان، از دوران کودکی شروع شده است.
جالب اینجاست که در برخی از کودکان مبتلا به پسوریازیس، همزمان با بالا رفتن سن، دفعات بروز و شدت علائم این بیماری، به نسبت کمتر میشود. البته برخی دیگر نیز ممکن است در طول زندگیشان، به میزان و شدت ثابتی با این بیماری درگیر باشند.
علائم پسوریازیس در کودکان
بیماری پسوریازیس انواع مختلفی دارد و هر نوع آن، دارای علائم منحصر به فردی است. اما شایعترین علائم آن عبارتند از:
- به وجود آمدن تکههای برجسته پوستی که عموماً قرمز رنگ هستند و با پوستههای سفید-نقرهای پوشیده شدهاند. (این علامت در بسیاری از مواقع با بثورات ناشی از پوشک نوزادان اشتباه گرفته میشود)
- پوست خشک و ترکخورده، با احتمال خونریزی
- خارش، درد، یا احساس سوزش، در محل یا اطراف ناحیه درگیر
- ضخیم و نقطهنقطه شدن ناخنهای دست یا پا، با امکان ایجاد شکافهایی عمیق
- وجود نواحی قرمز رنگ در چینهای پوستی و سایر قسمتهای بدن
پسوریازیس یک بیماری مزمن است. بنابراین ممکن است بهطور کامل درمان نشود. همچنین این بیماری بین دورههایی با فعالیت کم و زیاد در نوسان است.
طی دورههای فعال، کودک شما علائم بیشتری خواهد داشت. و طی چند هفته یا چند ماه، ممکن است علائم بهبود یافته، یا از بین بروند. زمانبندی این دورهها معمولاً یکسان نبوده و غیر قابل پیشبینی است. همچنین دانستن اینکه علائم شروع دوره فعال تا چه حد شدید خواهد بود، بسیار دشوار است.
محرکهای پسوریازیس
در حالی که هنوز هیچکس به طور دقیق نمیداند چه چیزی باعث بروز پسوریازیس میشود، اما دخالت چندین محرک که میتوانند احتمال بروز آن را بیشتر کنند، محتمل است؛ از جمله:
- عفونت
- تحریک پوست
- استرس
- چاقی
- آب و هوای سرد
اجتناب از این محرکها، یا پیداکردن راههایی برای کنترل آنها میتواند به کاهش دفعات بروز یا شدت پسوریازیس کمک کند.
همراهی والدین و پزشک در حمایت روانی از کودک مبتلا به پسوریازیس
مهم است که با پزشک فرزندتان همکاری کنید تا در مسیر مقابله با تاثیرات منفی روحی و روانی ناشی از بیماری کودکتان موفق باشید. در جامعه و فرهنگ امروزی، ممکن است کودکان به دلایل جزئی، مانند برآمدگیهای پوستی غیرقابل توضیح، یا لکههای روی بدنشان مورد آزار و تمسخر قرار بگیرند. ضربه روحی که فرزند شما از این موضوع میبیند، میتواند بر تمام ابعاد زندگی او اثرگذار باشد.
از پزشک فرزندتان درخواست کنید تا در مورد شکل و ظاهر پوستش، با او صحبت کند. با تایید شدن اثرات عاطفی ناشی از پسوریازیس، پزشک میتواند به کودک در درک این مسئله که بزرگسالان به سلامتی و حال خوب او اهمیت میدهند، کمک کند. با فرزندتان در مورد نحوه برخورد با این موضوع و چگونگی جواب دادن به سؤالات و نظرات همسالانش صحبت کنید تا آمادگی کلامی و ذهنی مناسبی در مواجه با شرایط و موقعیتها داشته باشد.
دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید
علاوه بر این، شاید بهتر باشد در مورد مراجعه به روانشناس یا عضویت در گروههای حمایتی، با پزشک مشورت کنید. منابع زیادی در دسترس است که میتواند به فرزند شما کمک کند تا با مسائل عاطفی که ممکن است با آنها روبرو شود، به خوبی کنار بیاید.
مهم است که بدانیم عوارض و مشکلات ناشی از پسوریازیس، فقط در مورد پوست نیست و فراتر از آن است. این بیماری مسائل روحی-روانی و عاطفی را نیز، بهخصوص در کودکان، در بر میگیرد. پس درمان مشکل پوستی به تنهایی کافی و چارهساز نیست. شما، فرزندتان و پزشک، باید به کمک یکدیگر تلاش کنید تا پسوریازیس و عوارض احتمالی روحی-روانی آن را به صورت همه جانبه درمان کنید.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا
مطالعه بیشتر:
بررسی کاربردهای 3MOL در مواد شوینده