انواع ریزش مو
ریزش موی سر علل متعدد دارد.از شایعترین ریزش موها تلوژن افلوویوم است که بعد از زایمان و استرس های بزرگ و جراحی دیده می شود.
یکی دیگر از انواع ریزش مو ریزش موی آندروژنیک که اغلب زمینه ژنتیک دارد و در طول زمان مو نازک تر و چرب تر شده و قسمت جلوی سر خالی شده که به آن ریزش موی الگوی زنانه و مردانه نیز می گویند.این نوع ریزش موها اگر در مراحل اولیه تشخیص داده بشوند قابل کنترل هستند.
اما یک دسته از ریزش موها وجود دارند به نام ریزش موهای اسکار گذار که متاسفانه سبب ریزش موی دائمی می شوند. یکی از انواع شایع آنها لیکن پلانو پیلاریس است.در این مطلب از سایت دکتر ابوالفضل جویا بهترین متخصص ژل و بوتاکس ریزش موی اسکار دهنده یا آلوپسی اسکار را مورد بررسی قرار می دهیم.
دکتر ابوالفضل جویا ، بهترین متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر را در اینستاگرام دنبال کنید
ریزش موی اسکار دهنده یا آلوپسی اسکار
علت بیماری نامشخص است اما جزء بیماریهای اتوایمیون یا خودایمن تقسیم می شود. اغلب با خارش همراه است. و محل ریزش قرمز و از یک فولیکول چند مو بیرون زده و موها به راحتی با کشیدن از فولیکول خارج می شوند. ممکن است همزمان درگیری موهای سایر نواحی بدن و یا سایر تظاهرات پوستی و مخاطی لیکن پلان نیز وجود داشته باشند. تشخیص قطعی نیاز به بیوپسی دارد. درمان اغلب طولانی مدت و سخت است. اگر به درمان پاسخ دهید درمان را بدون تجویز پزشک قطع نکنید چرا که درمان مجدد بسیار سخت تر اثر خواهد گذاشت.
آلوپسی باعث ریزش مو میشود و با از بین بردن فولیکولهای مو از رشد دائمی موی شما جلوگیری میکند و باعث جایگزینی مو با بافتهای اسکارمیشود. آلوپسی اسکار معمولا به عنوان آلوپسی زخم شناخته شده است، و به گروهی از بیماریها اشاره دارد که نه تنها باعث ازبین رفتن فولیکولهای مو میشود بلکه باعث ایجاد زخم و در نهایت باعث ریزش دائمی مو میشود. این بیماری میتواند هر دو گروه مردان و زنان را صرف نظر از سن آنها تحت تاثیر قرار دهد.
علت ریزش آلوپسی اسکار چیست؟
به طور عمده دو نوع آلوپسی اسکار( اولیه و ثانویه) وجود دارد. در آلوپسی اسکار اولیه، فولیکولهای مو از طریق یک التهاب که میتواند توسط لنفوسیتها، نوتروفیلها یا سایر سلولهای التهابی به وجود بیاید تخریب میشوند چنین شرایطی میتواند ناشی از اختلالات خود ایمنی باشد. بسته به نوع سلولهای التهابی درگیر آلوپسی اولیه به سه نوع اصلی: لنفوسیتها، نوتروفیلها و آلوپسیهای مخلوط تقسیم میشود.
آلوپسی ثانویه از عوامل مانند سوختگی و یا عفونتهای شدیدی که از زخم روی پوست سر ایجاد میشود به وجود میآید که باعث ریزش مو در ناحیه آسیب دیده میشود. حتی افراد مبتلا به تومور و کسانی که در معرض تابش نورهستند میتوانند این وضعیت را توسعه دهند. علاوه بر این، ممکن است باعث ایجاد لوپوساريتماتو سیستمیک و اسکلرودر پوستی شود.
برخی از شرایط دیگر که میتوانند باعث آسیب به پوست و ریزش مو شوند عبارتنداز: التهاب فولیکولهای مو، عفونت قارچی، باکتری یا ویروسی، فولیکولیت دکلووان، بیماریهای پوستی و بیماریهای گرانولوماتوز میباشد. اساسا آلوپسی اسکار به علت ایجاد یک فاکتور التهابی که به سلولهای بنیادی و غدد تولید چربی که در قسمت بالای فولیکولهای مو قرار دارد حمله میکند ایجاد میشود. نابودی سلولهای بنیادی در نهایت منجر به ریزش دائمی موها میشود، و با بافتهای اسکار جایگزین میشوند.
علائم و نشانه های آلوپسی اسکار چیست؟
علائم این بیماری اغلب با ریزش مو و زخمهای تدریجی ظاهر میشود. گاهی اوقات ممکن است با خارش، درد و سوزش همراه باشد. در ابتدا، این حالت موجب ریزش مو در تکههای کوچک میشود که در نهایت در طول یک دوره زمانی گسترش مییابد. علاوه براین، منطقه آسیب دیده ممکن است قرمز و ملتهب شوند و گاهی اوقات تاولهایی در ناحیه آسیب دیده ایجاد میشود.
روش درمان آلوپسی اسکار
پزشکان معمولا الگوی ریزش مو را برای تشخیص این بیماری در نظر میگیرند. گاهی اوقات نیز ممکن است یک نمونه آزمایش پوستی برای شناسایی نوع خاصی از بیماری لازم باشد. درمان به طور عمده باتوجه به نوع بیماری تعیین میشود. معمولا وقتی که لنفوسیتها باعث التهاب و تخریب فولیکولهای مو شده باشند استروئیدها یا کورتیکواستروئیدها ، استفاده میشود. کرمهای حاوی کورتیکواستروئیدها را میتوان بر روی ناحیه آسیب دیده پوست سر اعمال کرد، یا استروئیدها را میتوان در این منطقه تزریق کرد.
اگر عفونتهای باکتریایی باعث ایجاد این بیماری شوند، برای درمان آن لازم است از آنتیبیوتیکها و ایزوترتینوئین استفاده شود. اگر التهاب ناشی از نوتروفیلها یا سایر سلولها باشد، در صورتی که احتمال وجود تخریب تدریجی فولیکولهای مو وجود نداشته باشد پزشکان جراحی را انتخاب میکنند، پس از آن، پیوند مو را میتوان برای بازیابی مو در این مناطق انجام داد.
بنابراین آلوپسی اسکار یا زخم، گروهی از اختلالاتی است که باعث ریزش دائمی مو در مردان و زنان میشود. براساس برآوردها، این بیماری حدود 3 درصد ریزش مو را باعث میشود. درمان این وضعیت اساسا بستگی به علل و شکل دقیق بیماری دارد. بنابراین لازم است برای تشخیص دقیق این وضعیت، به پزشک مراجعه کنید.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا