بررسی عوامل ایجاد خارش در پوست
خارش پوست، حسی آزاردهنده است که شما را وادار به خاراندن پوست میکند. گاهی نیز موجب حسی شبیه به درد میشود. خارش اغلب موضعی بوده و شما در یک ناحیه از بدن احساس خارش میکنید. اما گاهی نیز در تمام بدن احساس میشود. همچنین گاهی همراه با خارش راشهای پوستی یا کهیر نیز دیده میشود. خارش ممکن است به حدی شدید باشد که خواب شب را مختل کند. علل خارش ممکن است مهم نبوده اما گاهی نیز به دنبال بیماریهای جدی ایجاد میشود. قصد داریم در مقاله امروز که در سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان منتشر شده است به بررسی و مطالعه علت و درمان انواع چروک پیشانی خواهیم پرداخت.
دلایل بروز خارش پوست
گاهی اوقات ممکن است علت خارش مشخص نشود و خودبهخود برطرف شود. در ادامه رایجترین علل خارش پوست را با هم بررسی میکنیم.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : علت و درمان انواع چروک پیشانی
خشکی پوست
خشکی پوست یکی از عللی است که میتواند موجب خارش پوست شود. این مشکل در فصل زمستان و در مناطقی با آبوهوای خشک شایعتر است. همچنین خشکی پوست با افزایش سن شایعتر است. برای کاهش خشکی و خارشی که به دنبال آن ایجاد میشود، انجام کارهای زیر کمککننده است:
- استفاده از مرطوبکننده بعد از حمام
- مصرف زیاد مایعات برای جلوگیری از کم آبی بدن
- سریع حمام کردن و استفاده نکردن از آب خیلی گرم
- استفاده از دستگاه بخور
- استفاده از صابونهای ملایم
دانههای پوستی
دانه های پوستی انواع مختلفی دارند و برخی از آنها میتوانند باعث خارش پوست شوند. اگر خارش پوست شما همراه با راشهای پوستی است، احتمالا به دنبال مشکلات پوستی بوده که دلایل آن میتواند هر کدام از موارد زیر باشد:
عفونتهای قارچی و باکتریایی:
مانند زرد زخم و فولیکولیت
ساس:
به دنبال گزش پشه و عنکبوت ممکن است دچار خارش پوست شوید. تشخیص گزش مایت و ساس میتواند مشکل باشد. زیرا شبیه راشهای پوستی است. شپش باعث ایجاد حس خزیدن در سر و موی بدن همراه با حس خارش شدید میشود.
اگزما و درماتیت اتوپیک:
هر نوع ضایعه پوستی که موجب واکنش و التهاب پوستی شود.
درماتیت تماسی:
زمانی که التهاب پوستی پس از تماس با یک ماده یا جسم خارجی رخ دهد.
کهیر:
استرس، گرما، ورزش یا قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز میتوانند موجب بیرون ریختن کهیر شوند.
پسوریاسیس:
نوعی بیماری پوستی مزمن و خودایمنی است و موجب تولید بیش از حد سلولهای پوستی میشود و موجب خارش پوست و ایجاد لکههای ملتهب بر روی سطح پوست میشود.
بارداری:
بیش تر از ۱۰ در صد خانمها در در دوران بارداری خود از خارش شکایت میکنند که دلیل آن از راشهای بیضرر تا مشکلات جدی متغیر است.
برای بررسی علائم و تشخیص و درمان خارش پوست باید به متخصص پوست و مو و زیبایی مراجعه کنید.
مصرف برخی داروها
برخی از داروها ممکن است حتی بدون ایجاد راش و تحریک موجب خارش شوند. اگر خارش خیلی آزاردهنده است بهتر است با پزشک خود در مورد مصرف دارو مشورت کنید. هر کدام از داروهای زیر میتوانند موجب خارش شوند:
- برخی داروهای فشار خون بالا مانند مهارکنندههای ACE
- آلوپورینول که برای درمان نقرس بکار میرود.
- آمیودارون که برای درمان آریتمیهای قلبی استفاده میشود.
- ادرار آورها
- استروژن
- هیدروکسی اتیل سلولز که در طول جراحی استفاده میشود.
- اپیوئیدها
- سیمواستاتین برای درمان چربی خون استفاده میشود.
ابتلا به برخی بیماریهای سیستم عصبی
خارش \وست می٬تواند یکی از علائم یا عوارض بیماریهای سیستم عصبی باشد، بیماری٬هایی مانند:
- زونا (شینگلز)
- مولتیپل اسکلروزیس(ام اس)
- سکته
- تومورهای مغزی
- آسیب به عصبها.
خارش پوست علل بسیار متنوعی دارد از خشکی پوست و دانههای پوستی گرفته تا عوارض برخی بیماریهای عصبی یا روانی و حتی مصرف برخی داروها.
ابتلا به بیماریهای روانی
بله، درست است. برخی بیماریها و اختلالات روانی هم ممکن است باعث ایجاد خارش در پوست شوند، برخی از این بیماریها عبارتاند از:
- افسردگی
- اضطراب
- وسواس فکری
- سایکوز (جنون)
- کندن وسواس گونه موی سر (تریکوتیلومانیا).
سایر علل خارش پوست
علل کمتر شایع خارش پوست عبارتاند از:
- بیماریهای کلیوی
- بیماریهای کبدی
- مشکلات تیروئیدی
- برخی سرطانها مانند بیماری هوچکین، مولتیپل میلوما و لنفوما
- دیابت
- کم خونی فقر آهن
- عفونت HIV
- به دنبال برخی اقدامات درمانی: مانند دیالیز کلیهها، شیمیدرمانی، اشعه درمانی.
علائم خارش پوست
شما ممکن است خارش را در ناحیه خاصی از بدن مانند دستها، پاها یا کل بدن احساس کنید. گاهی اوقات خارش به صورت طولانیمدت با فرد همراه است و یا به مرور تشدید میشود. همانطور که شما پوست را میخارانید یا مالش میدهید، خارش ممکن است بدتر شود و توقف خارش ممکن است سخت باشد. همچنین ممکن است خارش بدون هیچگونه تغییری در پوست همراه باشد یا همراه با هر کدام از علائم زیر دیده شود:
- قرمزی
- برجستگی پوست، لکههای پوستی یا تاول
- خشکی و ترکخوردگی پوست
- پوست زبر و چرب.
علل بروز دانههای قرمز روی پوست با خارش
عوامل مختلفی میتوانند باعث ایجاد دانههای قرمز روی پوست و خارش شوند. یکی از اصلیترین علل ایجاد این دو علامت راش حرارتی است. زمانی که غدد عرق مسدود میشود، جوشهای قرمزی روی پوست به وجود میآید. این وضعیت در نوزادان و کودکان خردسال بیشتر رایج است.
بیماری دیگری که این دو علامت را ایجاد میکند، بیماری کراتوز پیلاریس است که باعث بهوجودآمدن برجستگیهای ریز و گوشتی قرمز روی پوست میشود. بیشتر قسمت بیرونی بازو، ساعد و بالای کمر را تحت تاثیر قرار میدهد.
آکنه روزاسه نوعی بیماری پوستی است که تحریک و قرمزی پوست را در پی داشته و باعث ایجاد جوشهای ریز میشود. هر شخص ممکن است به این بیماری پوستی مبتلا شود. اما در میان افرادی که پوست روشن دارند و یائسه شدهاند، بیشتر دیده میشود.
علل ایجاد لکههای قرمز روی پوست همراه با خارش
درماتیت تماسی نوعی اگزما است که در اثر تماس با آلرژن ایجاد میشود. این بیماری پوستی باعث خشک و پوستهپوسته شدن پوست میشود. از علائم اصلی آن ایجاد خارش است. گاهی لکه قرمزی روی پوست ایجاد میکند و گاهی بهصورت جوش یا تاول پر از مایع خود را نشان میدهد. انواع دیگر اگزما نیز مانند درماتیت آتوپیک میتواند باعث خارش و لکهای قرمز شود.
دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید
علل لکههای قهوهای پوست توام با خارش
یکی از دلایل ایجاد لکهای قهوهای روی پوست آفتابسوختگی است. آفتابسوختگی باعث خشکی پوست شده و خارش به همراه دارد. علت دیگر ایجاد این عارضه بیماری کاندیدا است. کاندیدا بیشتر در چینهای پوستی مانند زیربغل و زیر سینه ایجاد میشود. سوختگی در درجات مختلف هم میتواند باعث ایجاد لکه قهوهای روی پوست شود.
یکی دیگر از دلایل ایجاد این علائم بیماری کچلی ورسیکالر است. این بیماری میتواند لکههای سفید، خرمایی یا قهوهای روی پوست ایجاد کند. این لکهها ممکن است روشنتر یا تیرهتر از پوست معمولی باشند. در این حالت پوست خشک و پوستهپوستهشده و خارش خفیفی ایجاد میکند.
عوارض ایجاد خارش در پوست
اگر خارش به صورت طولانی و مزمن (بیش تر از ۶ هفته) شود میتواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و موجب اختلال خواب، اضطراب و افسردگی شود. خارش شدید و خاراندن پوست میتواند التهاب پوست شما را افزایش دهد و حتی منجر به آسیب پوست و عفونت و زخم شدن پوست شود.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا