بررسی علل خارش کف دست
در این مطلب از سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان بخش دوم مقاله علل خارش کف دست را مورد بررسی قرار می دهیم. خارش کف دست همیشه به تنهایی نشانه یک مشکل نیست. گاهی اوقات، کف دست شما فقط خارش می کند. اما در مواقع دیگر، ممکن است نشانه ای از یک مشکل پوستی باشد. علائمی فراتر از خارش کف دست ممکن است به شما در تعیین علت خارش کمک کند.
واکنش به دارو
گاهی اوقات خارش کف دستها میتواند در نتیجه چیزی که فرد بلعیده است ایجاد شود، نه چیزی که دستانش با آن تماس داشته است. هنگامی که یک فرد یک واکنش آلرژیک خفیف به یک داروی جدید نشان می دهد، واکنش های هیستامین در بدن می تواند باعث خارش شود. بهویژه کف دستها در این موارد ممکن است خارش داشته باشند، زیرا هیستامینها تمایل دارند تعداد بیشتری در دستها و پاها جمع شوند. فرد باید قبل از قطع یک داروی تجویزی با پزشک خود صحبت کند مگر اینکه علائم شدید باشند.
سیروز
یک اختلال خود ایمنی به نام کلانژیت صفراوی اولیه یا سیروز صفراوی اولیه (PBC) می تواند باعث خارش و لکه های کف دست شود. PBC بر مجاری صفراوی که کبد را به معده متصل می کند، تأثیر می گذارد. صفرایی که بین این دو عضو حرکت می کند در کبد تجمع می یابد و باعث آسیب و زخم می شود. علاوه بر خارش کف دست، فرد مبتلا به این اختلال ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کند:
- حالت تهوع
- درد استخوان
- اسهال
- ادرار تیره
- زردی
PBC در زنان شایع تر است. هیچ علت شناخته شده ای وجود ندارد. یک فرد مبتلا به PBC می تواند برای کاهش علائم خارش از داروی نسخه ای به نام کلستیرامین (Questran) استفاده کند.
این میتواند در پاسخ به چیزی باشد که خوردهایم یا با آن تماس داشتهایم و معمولاً زمانی که علت محرک را حذف کنیم برطرف میشود. به احتمال زیاد «خارش روی دست» با خارش در جاهای دیگر همراه خواهد بود. ممکن است چند تماس طول بکشد تا چیزی باعث واکنش آلرژیک شود و ممکن است تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آن مشخص نباشد.
ممکن است کهیر یا بثورات قرمز صاف (کهیر) روی دستها مشاهده کنید یا در برخی موارد دستها و پاها بهویژه در اثر آلرژی دچار خارش غیرقابل تحمل میشوند و ممکن است متورم شوند. این به این دلیل است که هیستامین آزاد شده در بدن ما تمایل به تجمع در اندامها دارد.
آلرژی
یافتن علت و اجتناب از آن کلیدی است – به هر دارو، مکمل های گیاهی، غذاهای تند، صدف ها یا غذاهای غیرعادی که ممکن است خورده اید نگاه کنید. گاهی اوقات قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند باعث ایجاد حساسیت به نور در برخی داروها شود و باعث قرمزی یا بثورات پوستی شود.
بسیار رایج است که تحریک دست برای فلز در جواهرات (مثلا نیکل و کبالت) یا عطری که روی مچ پاشیده می شود به عنوان محرک باشد. هیچ دارویی را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید. در عین حال، یک آنتی هیستامین معمولی باید تا حد زیادی به این بیماری کمک کند و در صورت داشتن تورم یا مشکلات تنفسی، فوراً به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
از لوسیون کالامین آبی، لوسیون کالامین یا اوراکس در نواحی آسیب دیده برای کمک به آرام کردن پوست و توقف خارش استفاده کنید. اگر از داروهایی استفاده می کنید که باعث حساسیت به نور می شود، از ضد آفتاب استفاده کنید.
آلودگی
به ندرت، گال می تواند علت خارش دست باشد. گال توسط کنه های ریز ایجاد می شود که در پوست تخم می گذارند و خطوط نقره ای رنگ با نقطه ای در یک انتها ایجاد می کنند. سپس به بثورات لکه های قرمز کوچک تبدیل می شود. خارش معمولاً در شب بدتر می شود. یکی از نشانههای حکایتی اغلب این است که خراشهایی از بین انگشتان شروع میشود. داروساز یا پزشک به شما لوسیون خاصی برای استفاده می دهد که بعد از یک هفته تکرار می کنید و تماس نزدیک و جنسی و خانواده شما نیز نیاز به درمان دارند.
دلایل روانی خارش دست
همه ما میتوانیم متوجه شویم که هنگام عصبی یا استرس بیشتر خارش میکنیم و ممکن است از روی عادت باشد. اضطراب عمومی ، افسردگی و اختلال وسواس فکری جبری همگی می توانند شامل خارش به عنوان بخشی از ارائه باشند. مهم است که مطمئن شوید خراش باعث عفونت و درد نمی شود. درمان علت زمینه ای با کمک تیم پزشکی شما کلیدی است. سندرم تونل کارپال می تواند باعث بی حسی، درد یا حتی احساس خارش در توزیع عصب میانی (انگشتان شست و انگشت میانی) شود. دیابت و عوارض نوروپاتی محیطی در دیابت شدید می تواند باعث احساس خارش شود. کنترل دیابت مهمترین قدم است.
علل متابولیک خارش
به ندرت خارش می تواند نشانه مشکلات کبد ، کلیه یا تیروئید باشد. همچنین می تواند با کم خونی فقر آهن و در برخی از بدخیمی ها مانند میلوما و لنفوم رخ دهد. ما انتظار داریم که این فقط خارش محدود به دست نباشد، بلکه به طور کلی تر باشد. بارداری و یائسگی می تواند خارش را بیشتر کند، اما معمولاً تنها دست ها تحت تأثیر قرار نمی گیرند.
گاهی اوقات تغییرات در خال روی دست میتواند نشانهای از تغییرات سرطانی باشد، بنابراین باید توسط پزشک بررسی شود. دستها بخشی از بدن ما هستند که بیشتر در معرض نور هستند، بنابراین ایده خوبی است که نه تنها از کرم دست معمولی استفاده کنیم، بلکه از یک SPF وسیع طیف قوی (حداقل 30) استفاده کنیم.
دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
علل ناشناخته خارش دست
گاهی اوقات ما علت خارش را نمی دانیم و ممکن است “خارج کننده” ظاهر شود و اغلب به همان سرعتی که ظاهر شد از بین می رود. خارش اغلب بیگناه است، اما اگر ادامه پیدا کرد یا با پیشگیری و درمان خانگی بهتر نشد، با پزشک خود صحبت کنید. به احتمال زیاد این یک دلیل ساده و قابل درمان برای خارش شما است، اما اگر برای شما طبیعی نیست، همیشه ایمن باشید و به دنبال کمک باشید. به یاد داشته باشید که یک کرم دست با کیفیت خوب ممکن است بهترین دوست جدید شما باشد.
مرطوب نگه داشتن پوست و پرهیز از عوامل تحریک کننده می تواند به بسیاری از علل خارش کف دست کمک کند. اگر فردی خارش کف دست خود را همراه با علائمی مانند مشکل تنفسی تجربه کرد، باید فورا به پزشک مراجعه کند. این می تواند نشان دهنده یک واکنش پوستی باشد که منجر به آنافیلاکسی یا مشکل در تنفس می شود. اگر علت خارش کف دست مشخص نباشد، فرد باید برای یافتن علت آن با پزشک خود مشورت کند. سپس پزشک می تواند بهترین روش درمانی را توصیه کند.
دیابت
هنگامی که فردی دیابت دارد، سطح قند خون بسیار بالا می تواند باعث خشکی پوست شود که همچنین احساس خارش می کند. این خارش پوست ممکن است با یا بدون برجستگی های قرمز یا گوشتی روی کف دست ها و سایر نواحی بدن ظاهر شود.
نادر است، اما دیابت می تواند باعث خارش کف دست شود. دیابت می تواند باعث گردش خون ضعیف شود و گردش خون ضعیف می تواند منجر به خارش پوست شود. با این حال، بیشتر افراد مبتلا به خارش ناشی از دیابت، خارش را در پاهای خود بیشتر از دستان خود تجربه می کنند.
مردم اغلب اثرات دیابت را با خارش کف دست و پا مرتبط می دانند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ نشان داد که خارش یک علامت شایع در افراد مبتلا به دیابت است. دور و بر۱۱.۳ درصدمنبع مورد اعتماداز بین افرادی که در این مطالعه مبتلا به دیابت بودند، خارش پوست را گزارش کردند، اما تنها ۲.۹ درصد از نمونه بدون دیابت همین را توصیه کردند.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا
مطالعه بیشتر:
عوامل مختلف ایجاد خارش در بازو