بررسی ارتباط ریزش مو با پرکاری و کم کاری تیروئید
ریزش مو ممکن است زمانی رخ دهد که غدهی تیروئید به درستی کار نکند. غدهی تیروئید، غدهای پروانهای شکل است که در قسمت جلویی پایین گردن قرار گرفته است. این غده، هورمونهای تیروئیدی را تولید میکند و بدن از آنها برای تولید انرژی، گرم ماندن و حفظ عملکرد صحیح اندامها و عضلات استفاده میکند. همچنین، این هورمونها نقش مهمی در ایجاد و محافظت از فولیکولهای مو دارند. فولیکولها، کیسههای کوچکی در زیر پوست هستند که مو از آنها رشد میکند. کم کاری یا پر کاری تیروئید شدید یا طولانی مدت، ممکن است باعث ریزش موی سر شود. در ادامه این مقاله از سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر به مطالعه و بررسی علام ارتباط ریزش مو با پرکاری و کم کاری تیروئید خواهیم پرداخت.
کم کاری و پرکاری تیروئید
شایعترین بیماریهای مرتبط با تیروئید در نتیجهی تولید غیر طبیعی هورمونهای این غده به وجود میآیند. کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم زمانی رخ میدهد که میزان هورمون تیروئید در بدن ناکافی باشد.
پر کاری تیروئید یا هیپرتیروئیدیسم نیز در نتیجهی تولید بیش از حد هورمون تیروئید رخ میدهد. داشتن غدهی تیروئید کم کار یا پر کار ممکن است سبب ریزش مو در برخی افراد شود. معمولا بیماریهای خود ایمنی، شایعترین دلیل سطح غیر طبیعی هورمون تیروئید هستند. برای مثال، بیماری هاشیموتو اغلب منجر به کم کاری تیروئید شده، در حالی که بیماری گریوز معمولا سبب پر کاری تیروئید میشود.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : علام و دلایل بروز پسوریازیس در کودکان
ارتباط بین سلامت تیروئید و ریزش مو
همانطور که گفتیم، غده تیروئید نقش مهمی در ایجاد و محافظت از فولیکولهای مو دارد. فولیکولها، کیسههای کوچکی در زیر پوست بوده که مو از آنها رشد میکند. کم کاری یا پر کاری تیروئید شدید یا طولانی مدت، میتواند علت ریزش مو شما باشد.
ریشههای مو معمولا کار تولید مو را به صورت چرخشی انجام میدهند. به عنوان مثال، ریشههای موی سر معمولا برای چند سال رشد کرده، سپس وارد مرحلهی استراحت میشوند. زمانی که بدن بیش از حد هورمونهای تیروئیدی داشته باشد یا به اندازهی کافی این هورمونها را نداشته باشد، نوعی شوک در سیستم ایجاد شده و حالت تلوژن افلوویوم بروز پیدا میکند.
تلوژن افلوویوم (telogen effluvium) نوعی اختلال پوست سر بوده که در آن ریشههای مو خیلی زود وارد مرحلهی استراحت رشد مو میشوند. ممکن است ۷۰ درصد موهای سر در مدت ۲ ماه، طی مرحلهای از تلوژن افلوویوم بریزد.
عوامل افزایش احتمال ریزش موها
اگر به نوعی بیماری خود ایمنی مبتلا هستید، احتمال این که به سایر بیماریهای خود ایمنی نیز مبتلا شوید، بیشتر از سایر افراد است. به عنوان مثال، افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو (Hashimoto) ممکن است به ریزش موی سکه ای (آلوپسی آره آتا) دچار شده که این امر سبب ریزش موی گسترده در بخشی از سر میشود.
ریزش مو همچنین میتواند عارضهی جانبی برخی از داروهای ضد تیروئید، نظیر متیمازول و پروپیل تیواوراسیل (PTU) باشد. پزشکان، داروهای ضد تیروئید را برای درمان تیروئید پرکار تجویز میکنند.
علائم کم کاری تیروئید
در برخی موارد، ریزش مو کاملا طبیعی است. ریزش روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو، به عنوان بخشی از چرخهی طبیعی رشد مو محسوب میشود. اما همیشه هم اینگونه نیست. برای مثال، موی افراد مبتلا به تلوژن افلوویوم، اغلب به صورت دستهای و از تمام سطح سر میریزد. ریزش مو معمولا در قسمت پوست سر رخ داده اما ممکن است در هر ناحیهی دیگری از بدن نیز رخ دهد.
برای ریزش مو ناشی از بیماری های خود ایمنی مانند ریزش موی سکه ای (آلوپسی آره آتا) نیز افراد ممکن است متوجه شوند که موهایشان در بخشهای مجزا و به صورت سکهای میریزد. معمولا ریزش مو تنها علامت کم کاری یا پر کاری تیروئید نیست. کم کاری تیروئید علائم دیگری نیز دارد که عبارتند از:
- احساس سرما
- افزایش وزن بدون دلیل
- خستگی
- خشکی بیش از حد معمول پوست
- فراموشی
- احساس ناراحتی یا افسردگی
- یبوست
- علائم رایج پر کاری تیروئید
- عصبانیت
- افزایش تعریق
- تحریکپذیری
- ضربان قلب سریع
- لرزش دست
- اضطراب
- دشواری در خوابیدن
- نازک شدن پوست
- ضعف عضلات
- نازک و شکننده شدن موها
- بیشتر شدن حرکات روده
- کاهش وزن بدون دلیل
- خستگی
پف و تورم در اطراف چشم، با بیرونزدگی گاه به گاه چشم از حدقه و حالت خیرگی در چشمها (در بیماران مبتلا به بیماری گریوز)
خانمهای مبتلا به کم کاری یا پر کاری تیروئید ممکن است در الگوی قاعدگیشان ناهنجاریهایی را تجربه کنند. لازم به ذکر است که ریزش مو، مانند سایر علائم کم کاری و پر کاری تیروئید، میتواند دلایل متعددی داشته باشد و حتی ممکن است در نتیجهی بیماریهای دیگر نیز رخ دهد. بنابراین برای تشخیص دقیق و بررسی سطح هورمون تیروئیدتان، باید به پزشک مراجعه کنید.
درمان تیروئید کم کار و پر کار
درمان ریزش موی ناشی از تیروئید نیازمند رفع مشکل تیروئید است. پزشک معمولا برای درمان تیروئید کم کار، یک هورمون صناعی به نام لووتیروکسین سدیم تجویز میکند. درمان تیروئید پرکار از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از رایجترین روشهای درمانی تیروئید پر کار عبارتند از:
داروهای ضد تیروئید
داروهای ضد تیروئید نظیر متیمازول و پروپیل تیواوراسیل (PTU) توانایی غده در تولید هورمون تیروئید را مهار میکنند.
ید رادیواکتیو
پزشکان گاهی اوقات پرتو درمانی داخلی را توصیه میکنند. این روش، سلولهای غدهی تیروئید را تخریب کرده و میزان هورمون تولید شده را کاهش میدهد. هدف از این روش درمانی، القای کم کاری تیروئید بوده که میتوان آن را با جایگزینی هورمون تیروئید کنترل کرد.
عمل جراحی
عمل جراحی شامل برداشتن تمام یا بخشی از غدهی تیروئید شده که ممکن است منجر به کم کاری تیروئید شود.
دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید
درمان های طبیعی ریزش مو ناشی از مشکلات تیروئیدی
- سطح آهن در خون تان را بالا ببرید.
- کمبودهای تغذیهای را درمان کنید.
- غذاهای ضد التهاب مصرف کنید.
- از گیاهان دارویی استفاده کنید.
- اسانسهای روغنی را امتحان کنید.
- مراقب مصرف ید باشید.
- با موهایتان با ملایمت رفتار کنید.
- صبر داشته باشید.
مصرف غذاهای سالم و مغذی مثل:
- ماهی
- سبزیجات با برگهای سبز تیره
- غذاهای سرشار از پروتئین
- غذاهای سرشار از بیوتین
- غذاهای سرشار از کلسیم
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا
مطالعه بیشتر:
مزیت ها و عوارض جانبی انجام ترماژ