میزان تأثیر انواع شامپوها در مراقبت از پوست سر
13 شهریور

میزان تأثیر انواع شامپوها در مراقبت از پوست سر

بررسی میزان تأثیر انواع شامپوها در مراقبت از پوست سر

تا زمانی که در سال ۱۹۳۳ اولین شامپوهای غیر قلیایی به بازار معرفی شدند، صابون تنها پاک‌کننده موجود برای مو و پوست سر بود. امروزه انتظار داریم شامپوها چیزی بیش از یک ماده پاک‌کننده باشند. انتظار می‌رود شامپو متناسب با نیازهای انواع مو، سن و شرایط پوست سر عمل کند و موها را از نظر آرایشی و زیبایی نیز بهبود بخشد. در ادامه این مطلب از سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص تزریق چربی و لیپوترانسفر به مطالعه و بررسی میزان تأثیر انواع شامپوها در مراقبت از پوست سر خواهیم پرداخت.

در کل انتظار می‌رود یک شامپوی خوب ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • مو را خشک نکند
  • در آب سخت و نرم، کف ایجاد کند
  • وقتی روی موهای چرب قرار می‌گیرد، باعث تحریک پوست و غشاهای مخاطی نشود
  • از نظر شیمیایی و فیزیکی پایدار باشد
  • با محیط زیست سازگار باشد (زیست‌تخریب‌پذیر)
  • مقرون به‌صرفه باشد

بر همین اساس، شامپوها محصولاتی تولیدشده با تکنولوژی پیشرفته و متشکل از ده تا سی ماده تشکیل‌دهنده هستند که در فرمولاسیون‌های دقیق و مشخصی باهم ترکیب می‌شوند تا نیازهای مصرف‌کننده را برآورده کنند.

پیشنهاد مطالعه
جراحی ترمیم بلفاروپلاستی

مطلب پیشنهادی برای مطالعه : ارتباط ریزش مو با پرکاری و کم کاری تیروئید

نحوه اثربخشی شامپو

استفاده از شامپوها، متداول‌ترین روش برای کنترل بیماری‌های مو و پوست سر است و ثابت شده استفاده از آن‌ها در درمان شوره و درماتیت سبورئیک، پسوریازیس و درماتیت آتوپیک سر و گردن مؤثر است.

استفاده از شامپوهای ضد ریزش مو

طبق بررسی‌ها مشخص شده است بسیاری از محصولات مراقبت از پوست سر طراحی شده برای شوره و درماتیت سبورئیک، پسوریازیس و درماتیت آتوپیک از طریق کنترل قارچ مالاسزیا، عمل می‌کنند. با درنظرگرفتن نقش استرس اکسیداتیو در ریزش موی زودرس و نقشی که مالاسزیا در ایجاد این استرس اکسیداتیو بازی می‌کند، به نظر می‌رسد محصولاتی که قدرت کنترل مالاسزیا را دارند می‌توانند تا حدودی از ریزش مو نیز جلوگیری کنند.

بررسی تفاوت های فیلر مو با مزوتراپی ، کراتینه‌کردن و بوتاکس مو

ترکیبات موثر ضد قارچ مالاسزیا

مطالعات متفاوتی در مورد میزان اثربخشی ترکیبات ضد قارچ و ضدشوره در مهار کردن قارچ مالاسزیا انجام گرفته است. تعدادی از مطرح‌ترین این ترکیبات عبارتند از:

  • پیریتیون زینک
  • پیروکتون اولامین
  • کلیمبازول

اثربخشی ترکیبات ضد قارچ

در یک مطالعه بالینی 6 ماهه، اثربخشی شامپوی بر پایه «پیریتیون زینک 1 درصد» و یک شامپوی دارونما (پلاسبو) با یک‌دیگر مقایسه شد. نتایج شمارش مو پس از 9 هفته درمان نشان داد تعداد موها پس از مصرف شامپوی بر پایه پیریتیون زینک 1 درصد نسبت به شامپوی دارونما به صورت قابل توجهی افزایش یافته است.

پیشنهاد مطالعه
راه های مراقبت از مو در فصل تابستان

پیریتیون زینک به طور گسترده‌ای در شامپوهای ضد شوره استفاده می‌شود، اما مطالعات دیگری نشان داده‌اند که «پیروکتون اولامین» ماده موثره دیگر موجود در برخی شامپوهای تخصصی ضد شوره، علاوه بر رفع شوره به دلیل دارا بودن اثر ضد قارچ، با مهار مالاسزیا به طور اختصاصی، استرس اکسیداتیو و التهاب را کنترل کرده و باعث کاهش ریزش و در نتیجه، حفظ موها هم خواهد شد.

محققان در مطالعه دیگری، عملکرد ضد شوره و ضد قارچ دو شامپو را با هم مقایسه کردند. شامپوی اول حاوی پیروکتون اولامین و کلیمبازول، و شامپوی دوم حاوی پیریتیون زینک بود. نتایج این بررسی نشان داد شامپوی اول اثرات ضد قارچ به مراتب قوی‌تری نسبت به شامپوی دوم دارد. به علاوه نرمی و شانه‌پذیری موها پس از استفاده از شامپوی اول بسیار بهتر از شامپوی دوم و همچنین تاثیر ضد شوره شامپوی اول به شکل معنی‌داری بیشتر از شامپوی دوم برآورد شد.

پیشنهاد مطالعه
اقدامات قبل از لیزر موهای زائد

دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید

تاثیر ضد قارچ پیروکتون اولامین و کلیمبازول تک به تک نیز بررسی و اثبات شده است. هریک از این ترکیبات به تنهایی می‌توانند با مهار مالاسزیا در کنترل التهاب پوست، بروز شوره و ریزش موثر باشند. اثر توام آن‌ها نیز همان‌طور که نتایج مطالعه اخیر نشان داده، بسیار امیدبخش و مثبت است.

محققان با مشاهده نتایج حاصل از بررسی‌های متعدد نتیجه گرفته‌اند چون مالاسزیا یکی از منابع استرس اکسیداتیو است، وجود این قارچ، حتی در افرادی که اختلال یا علائم آسیب پوست سر را ندارند، احتمالاً می‌تواند به کیفیت و رشد مو آسیب برساند. بنابراین حتی در صورت عدم وجود شوره، استفاده از شامپوهایی که حاوی ترکیبات موثر ضد قارچ مالاسزیا باشند می‌تواند در کاهش التهاب و در نتیجه کاهش ریزش مو و حفظ کیفیت و بهبود ظاهر موها موثر باشد.

دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا


مطالعه بیشتر:

علام و دلایل بروز پسوریازیس در کودکان

دلایل و عوامل ریزش مو در مردان

بررسی نکات مراقبتی از ساقه مو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *