بررسی عوامل و عوارض بروز زرد زخم
قصد داریم در مقاله امروز که در سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان منتشر شده است به بررسی و مطالعه عوامل و عوارض بروز زرد زخم خواهیم پرداخت.
آشنایی با زرد زخم
زرد زخم یک عفونت پوستی شایع و بسیار مسری است که به طور عمده بر نوزادان و کودکان ۲ تا ۵ ساله تاثیر میگذارد اما با این وجود میتواند در هر سنی دیده شود. اولین علامت زرد زخم لکههای قرمز پوستی و خارش پوست است. زرد زخم معمولا به صورت زخمهای قرمز روی صورت، به ویژه در اطراف بینی و دهان کودک و در دست و پا ظاهر میشود. زخمها گسترش یافته و پوستههای عسلی رنگ را تشکیل میدهند.
مطلب پیشنهادی برای مطالعه : عوامل ایجاد خارش در پوست چیست؟
به طور کلی درمان با آنتی بیوتیکها به منظور جلوگیری از انتقال بیماری به سایر افراد توصیه میشود. بنابراین مهم است که کودک خود را از رفتن به مدرسه یا مهد کودک منع کنید و در خانه از آنها مراقبت کنید تا زمانی که بیماری دیگر مسری نیست حداقل حدود ۲۴ ساعت پس از شروع درمان آنتی بیوتیکی. با این وجود زرد زخم به ندرت یک بیماری جدی محسوب میشود و معمولا علائم آن در عرض ۲ هفته از بین میروند. با این حال، گاهی اوقات همراه با عوارض دیده میشود، بنابراین پزشک ممکن است پماد آنتی بیوتیکی یا آنتی بیوتیک خوراکی تجویز کند.
زرد زخم یک عفونت پوستی شایع و بسیار مسری است که به طور عمده بر نوزادان و کودکان ۲ تا ۵ ساله تاثیر میگذارد اما با این وجود میتواند در هر سنی دیده شود.
انواع زرد زخم
زردزخم بر اساس نوع باکتری ایجادکننده آن و زخمهایی که به وجود میآید، به سه نوع تقسیم میشوند. در ادامه این سه نوع زرد زخم را معرفی میکنیم.
زرد زخم غیر تاولی
این نوع زخم توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به وجود میآید. شایعترین شکل زردزخم بوده و ۷۰% بیماران به این نوع عفونت مبتلا میشوند. معمولا با زخمهای قرمز و خارشدار در اطراف بینی و دهان شروع شده که شبیه دانه های پوستی هستند. زخمها بهمرور باز میشوند. پوست قرمز و تحریک شده و سپس پوسته زرد مایل به قهوهای ایجاد میشود.
زرد زخم تاولی
این نوع عفونت نیز توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد میشود. معمولا تاولهای بزرگی تشکیل میدهد که با مایع شفاف پر شدهاند. تاولها بهمرور تیرهتر و کدر میشوند. بعد از مدتی تاول باز شده و زخم زردرنگ و پوستهداری در ناحیه تاول به وجود میآید. معمولا پس از بهبودی دیگر اثری از تاول باقی نمیماند.
اکتیما
این نوع عفونت بسیار جدیتر بوده، اما کمتر شایع است. اکتیما مرحلهای است که زردزخم به عمق پوست نفوذ کرده و شدت گرفته است. زمانی که در مراحل خفیف، بیماری درمان نشود، ممکن است اکتیما ایجاد شود. این نوع عفونت باعث ایجاد تاولهای دردناک روی پوست باسن، ران، ساق پا یا مچ پا میشود. تاولها بهمرور به زخمهای چرکی با پوستهای ضخیم تبدیل میشوند. ممکن است پس از بهبودی جای زخمها برای همیشه باقی بماند.
علائم ایجاد زرد زخم
علائم و نشانههای کلاسیک زرد زخم شامل زخمهای قرمزی است که به سرعت تخریب میشوند و خارش پوست را به همراه دارند. بعد از چند روز پوسته زرد مایل به قهوه ای ایجاد میشود. زخم معمولا در اطراف بینی و دهان ایجاد میشود، اما میتواند به وسیله انگشتان، لباس و حولهها به دیگر نقاط بدن گسترش یابد. خارش و درد معمولا خفیف است.
در بیشتر مواقع مشخصات زرد زخم و زخمهای حاصل از این بیماری روی صورت ایجاد میشود. اما گاهی ممکن است روی بازو یا پاهای کودک نیز علائم بیماری ظاهر شود. اندازه منطقه آلوده میتواند از یکچهارم سکه تا اندازه یک سکه کامل متغیر باشد. این ناحیه آلوده ابتدا بهصورت تاول ریز ایجاد شده و بهمرور قرمز میشود. بعد از چند روز پوسته به شکل طلایی شده و پخش میشود.
شکل کمترشایع این اختلال، به نام زرد زخم تاولی است که تاولهای بزرگتری در تنه نوزادان و کودکان ایجاد میکند.
شکل جدی ترزرد زخم، به نام اکتیما است، که به لایههای عمیقتر پوست نفوذ میکند و موجب ایجاد زخمهای دردناک و پر از مایع و چرک میشود که به زخمهای عمیق تبدیل میشوند.
علل بروز زرد زخم
اگر نمیدانید علت زرد زخم در کودکان چیست، باید بگوییم که زرد زخم معمولا به دنبال آلودگی با میکروبهایی مانند استافیلوکوک اورئوس و استرپتوکوک پیوژن ایجاد میشود. باکتری استافیلوکوک اورئوس بر روی پوست انسان و استرپتوکوک پیوژن در دهان به طور طبیعی وجود داشته و زندگی میکنند. با این حال، زمانی که پوست دچار آسیب میشود این باکتریها میتوانند باعث ایجاد عفونت شوند.
زمانی که کودک با عفونت در ارتباط باشد، احتمال انتقال آن زیاد است. بهخصوص اگر کودک زخم تازهای داشته باشد، انتقال راحتتر انجام میشود. بهعنوانمثال در ورزشهای تماسی مانند کشتی یا کاراته ممکن است، این باکتری منتقل شود. همچنین کودکانی که سایر مشکلات پوستی مانند نیش حشرات، اگزما یا شپش دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند.
عوامل ایجاد خطر در زرد زخم
فاکتورهایی که خطر ابتلا به زرد زخم را افزایش میدهند عبارتند از:
سن:
زرد زخم اغلب در کودکان ۲ تا ۵ ساله دیده میشود.
محیطهای شلوغ:
زرد زخم میتواند به راحتی در مدارس و مهد کودکها منتقل شود.
آب و هوای گرم و مرطوب:
زرد زخم در فصول تابستان شایعتر است.
برخی ورزشها:
مشارکت در ورزشهایی که شامل تماس پوست با پوست هستند، مانند فوتبال یا کشتی، خطر ابتلا به زرد زخم را افزایش میدهد.
پوست آسیب دیده:
باکتریهایی که باعث ایجاد زرد زخم میشوند اغلب پوست از طریق آسیبهای پوستی، نیش حشرات یا بثورات پوستی وارد بدن شما میشوند.
افراد با شرایط خاص:
بزرگسالان و افراد مبتلا به دیابت یا سیستم ایمنی ضعیف با احتمال بیشتری دارد که مبتلا به اکتیما شوند.
عوارض جانبی بروز زرد زخم
زرد زخم به طور معمول خطرناک نیست. و زخمها در فرمهای خفیف عفونت معمولا بدون ایجاد زخم بهبود مییابند. اما به ندرت، عوارض ناخوشایند زیر را ایجاد کند:
سلولیت:
این عفونت بالقوه جدی بر روی بافتهای زیر پوست شما تاثیر میگذارد و در نهایت میتواند به گرههای لنفاوی و جریان خون شما گسترش یابد. سلولیت بدون درمان به سرعت میتواند تهدید کننده زندگی باشد. در سلولیت پوست قرمز و ملتهب شده و احتمالا همراه با تب و درد نیز خواهد بود.
دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید
مشکلات کلیوی:
یکی از انواع باکتریهایی که باعث زرد زخم میشوند نیز میتواند به کلیهها آسیب برساند.
گلومرولونفریت پس از عفونت استرپتوکوک:
عفونت عروق خونی کوچک در کلیهها میتواند برای بزرگسالان کشنده باشد. این عارضه زرد زخم بسیار نادر است. علائم شامل ادرار تیره رنگ و فشار خون بالا است. برای نظارت بر فشار خون، معمولا بستری شدن بیمار ضروری است.
باکتریمی یا سپسیس:
یک عفونت باکتریایی خون، منجر به تب، تنفس احتمالا سریع، استفراغ، گیجی و سرگیجه است. این عفونت تهدید کننده زندگی است و مستلزم بستری شدن فوری است.
تب مخملک:
این عفونت باکتریایی نادر ناشی از استرپتوکوک پیوژن است. علائم آن شامل راشهای صورتی رنگ در سراسر بدن و احتمالا حالت تهوع، استفراغ و درد است.
پسوریازیس:
پلاکهای قرمز و پوسته دار از پوست ملتهب در تمام قسمتهای بدن ایجاد میشود. این عارضه غیر عفونی است و ممکن است در کودکان و نوجوانان پس از یک عفونت باکتریایی، به ویژه یک عفونت گلو ایجاد شود.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا