پیشگیری و درمان بیماری سالک
در این نوشته از سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان همراه باشید تا در رابطه با نحوه پیشگیری و درمان بیماری سالک نکاتی خدمت شما ارائه کنیم.
چگونه از سالک پیشگیری کنیم؟
- هیچ واکسن یا دارویی برای پیشگیری از سالک وجود ندارد و تنها راه پیشگیری از آن این است که از گزیده شدن توسط پشهی خاکی که ناقل این بیماری است، جلوگیری کنید. برای جلوگیری از گزیده شدن توسط پشهی خاکی میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- لباسهایی بپوشید که تا حد ممکن پوست شما را پوشش دهد. توصیه میشود شلوار بلند، بلوز آستین بلند که پایین آن درون شلوار قرار داده شده و جورابهای بلند بپوشید.
- از کرمهای ضد حشره بر نواحی از پوستتان که باز است بمالید. این کرم را همچنین در لبهی پایینی شلوار و آستین خود بمالید. مؤثرترین کرمهای ضد حشره، کرمهای حاوی DEET هستند.
- در فضای بسته بخوابید و درون این فضا را، اسپری حشرهکش بزنید.
- در طبقات بالایی ساختمان بخوابید. این پشهها نمیتوانند به خوبی پرواز کنند. در فاصله بین غروب تا طلوع آفتاب در فضاهای باز نروید. این پشهها در این زمان بیشترین فعالیت را دارند.
- هنگامی که در فضای داخلی قرار دارید حتماً از توری در و پنجره و سیستم تهویهی هوا استفاده کنید.
- قبل از سفر کردن به مناطق پر خطر، حتماً پشهبند، اسپری حشرهکش و کرم ضد حشرات تهیه کنید.
راه درمان بیماری سالک
در این روش ترکیب آنتیموان (سدیم سابگلوکونات یا گلوکانتیم lOOmg/ml) یا مپاکرین هیدروکلراید (2 میلی گرم در 100 میلی لیتر آب مقطر) در داخل زخم تزریق میشود. این تزریقات با وجودی که دردناک هستند، به فاصله سه روز و برای 6 تا 8 بار تکرار میشود. گاهی اوقات که شخص برای بار دوم است که به انگل آلوده میشود، ممکن است بیماری او مزمن شود. در این موارد علاوه بر تزریق آنتیموان از آنتی بیوتیک نیز برای درمان و از بین بردن جای سالک استفاده میشود.
در صورتی که تعداد زخمهای سالک بسیار زیاد باشد و احتمال پاسخگویی زخمها به تزریق موضعی، پایین باشد، مادهی تیومالات سدیم با دوز 20 mg IIM به صورت یک روز در میان به بیمار تزریق شود. یکی دیگر از مواد آنتیموان سه ظرفیتی که برای درمان سالک تزریق میشود، استیبوفن است که به صورت عضلانی تزریق میشود. حدود 3 تا 5 میلیلیتر از این دارو به صورت یک روز در میان برای برطرف كردن لک صورت ناشی از سالک به بیمار تزریق میشود و این تزریقات 8 تا 10 بار انجام میشود.
سدیم آنتیمونی گلوکونات نیز داروی دیگری است که به صورت وریدی و با دوز 600 میلیگرم در روز و به مدت 10 روز تزریق میشود و به خصوص برای درمان زخمهای متعدد، مفید است. اخیراً مشخص شده که تزریق داروی کتوکونازول با دوز 200 تا 400 میلیگرم در هر روز برای مدت 4 تا 6 هفته نیز میتواند نتایج خوبی در درمان سالک به همراه داشته باشد.
درم ابریژن
با سایش سطح پوست نیز میتوان اسکارهای برآمده، فرورفته یا هیپرپیگمانته را درمان کرد. در این روش بافت، رنگ و عمق اسکارها تغییر داده می شود که این باعث میشود آنها در بافت اطرافشان محو می شوند. در اینجا تکنیک پاکسازی به نوع ضایعه پوستی بستگی دارد. هدف این روش، هم سطح کردن هرگونه پستی و بلندی پوست با بافت اطراف آن است. عمق درم ابریژن به عمق اسکار بستگی دارد.
تزریق کورتیکواستروئید
برای درمان برخی از زخمهای کلوئید از روش تزریق کورتیکواستروئید استفاده میشود. برای کاهش هر گونه تورم (التهاب) در جای زخم و مسطح کردن آن، تزریقهای کوچک و متعددی در محل جای زخم انجام میشود. بسته به نوع جای زخم، ممکن است لازم باشد تزریق تکرار شود. تزریقها معمولاً در سه نوبت، در فواصل چهار تا شش هفتهای، انجام میشوند تا واکنش بدن نسبت به آنها ارزیابی شود. گاهی اوقات اگر جای زخم در حال بهبودی باشد، درمان برای چندین ماه ادامه
عمل جراحی برای بهبود جای زخم
گاهی اوقات عمل جراحی میتواند ظاهر جای زخم را بهبود بخشد. از این روش میتوان برای موارد زیر استفاده کرد:
- تغییر موقعیت جای زخم
- تغییر اندازه و یا شکل جای زخم
- آزاد کردن جای زخمهای سفت و محکمی که در نزدیکی مفاصل قرار دارند و میتوانند حرکت مفاصل را محدود کنند
بهبود جای زخم با لیزر
این روش درمانی منجر به حذف سلول های رنگدانه روی پوست قدیمی می شود و در عین حال با نفوذ زیاد به پوست عمیق تر جای زخم ها و چین و چروک های نمایان را کاهش می دهد. در هر جلسه لیزردرمانی 20 تا 25 درصد از سطح پوست مورد هدف قرار می گیرد. تعداد جلسات درمانی توصیه شده بین 3 تا 6 جلسه است و به مشکل پوستی و شدت بیماری بستگی دارد. عموماً جلسات درمانی با فاصله های چهارهفته ای انجام می شوند و نتایج بهینه تقریباً دو تا سه ما پس از درمان نمایان می شوند.
دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید
درمان سالک چقدر طول می کشد؟
سالک خشک یا شهری که توسط گونه انگل لیشمانیا تروپیکا ایجاد می شود. در این نوع پس از یک دوره کمون بیش از دو ماه، ندول کوچکی درمحل گزش به رنگ قرمز قهوه ای ظاهر می شود و بتدریج طی 6 ماه بزرگتر می شود و معمولاً در مرکز آنها زخم سطحی ایجاد می شود و دلمه می بندد. در صورت عدم درمان معمولاً طی 12-8 ماه ضایعه روبه بهبودی می رود و از خود جوشگاه به جای می گذارد دوره زمانی این نوع سالک از نوع مرطوب طولانی تر است.
سالک مرطوب یا روستایی توسط گونه لیشمانیا ماژور ایجاد می شود. در این بیماری پس از دوره کمون کمتر از دو ماه در محل گزش دانه جوش مانندی ایجاد می شود. طی 3-2 ماه زخم بزرگتر شده و گاهی اطراف آن ندول های کوچک و متعدد ظاهر می شود که از عوارض این بیماری محسوب می شود. گاهی ممکن است انگل از طریق مسیر لنفاتیک گسترش پیدا کند. بهبود معمولاً طی 6-2 ماه دیده می شود و جوشگاهی از آن باقی می ماند.
دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا
مطالعه بیشتر:
تشخیص دادن و درمان ماکولارآمیلوئیدوز