عوامل و علائم ملانوم زیر ناخنی
2 دی

عوامل و علائم ملانوم زیر ناخنی

عوامل و علائم ملانوم زیر ناخنی

ملانوم زیر ناخنی نوعی سرطان پوست است که در زیر ناخن ها ایجاد می شود. “Subungual” اصطلاح پزشکی برای “زیر ناخن” است. در این مقاله با ملانوم زیر ناخنی آشنا می شویم که تنها یکی از انواع سرطانی است که ناخن ها را درگیر می کند.

ملانوم، یک سرطان پوست است که از ملانوسیت ها، سلول هایی که دارای رنگدانه های پوستی هستند، شروع می شود. مجموعه ملانوسیت ها می توانند خال ایجاد کنند. برخی از خال ها سرطانی هستند، اما بسیاری از آنها سرطانی نیستند. درمان ملانوما در صورتی که در مراحل اولیه تشخیص داده نشود ممکن است دشوار باشد. زیرا می تواند به سایر اندام ها سرایت کند.

ملانوما معمولاً در نتیجه قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش است، بنابراین بیشتر افراد ملانوم را در قسمت هایی از بدن که نور خورشید در آن قرار می گیرد، مانند صورت تشخیص می دهند. آنها ممکن است کمتر مشکوک به ملانوم در سایر نواحی پوست باشند که می تواند رخ دهد. یکی از این موارد ملانوم زیر ناخن است که به عنوان ملانوم زیر ناخنی شناخته می شود. این نوع ملانوم اغلب شبیه کبودی طبیعی ناخن است و ممکن است تشخیص آن دشوار باشد.

انواع مختلفی از ملانوم مربوط به ناخن وجود دارد. ملانوم زیر انگوالی از ماتریکس ناخن، جایی که کراتین منشا می گیرد، بروز می کند.

پیشنهاد مطالعه
پیکرتراشی چانه، خط فک و گردن

سایر سرطان‌های مرتبط با ناخن

  • ملانوم انگولا که در زیر صفحه ناخن ایجاد می‌شود.
  • ملانوم اطراف ناخن که از پوست کنار صفحه ناخن ایجاد می‌شود.

طبق بررسی های صورت گرفته، تخمین زده می شود 1.4 درصد از همه موارد ملانوم تشخیص داده شده مواردی هستند که ناخن را تحت تاثیر قرار می دهند.

علائم ملانوم در زیر ناخن

ملانوم زیر ناخنی اغلب به صورت رگه های قهوه ای یا سیاه زیر ناخن پا یا دست شروع می شوند. ممکن است شخصی آن را با کبودی اشتباه بگیرد. علائم اصلی مرتبط با ملانوم زیرانگالی به شرح زیر است:

  • تیره شدن پوست کنار ناخن
  • ناخنی که خونریزی می کند.
  • نازک شدن، ترک خوردن یا اعوجاج صفحه ناخن
  • ناخن های دست یا پا که از بستر ناخن جدا می شوند.
  • رگه هایی روی ناخن ها که اندازه آنها افزایش می یابد.
  • کبودی روی ناخن که با رشد ناخن بهبود نمی‌یابد یا از بین نمی‌رود.
  • رگه های قهوه ای یا سیاه در ناخن بدون هیچ آسیب شناخته شده ای
  • ناخن کبود شده و رگه‌ها یا لکه‌های تیره روی ناخن بدون علت شناخته شده ممکن است نشانه‌ای از ملانوم زیرانگالی باشد.

 

عوامل و علائم ملانوم زیر ناخنی | متخصص پوست اصفهان

یکی از نشانه های کلیدی ملانوم زیرانگالی به عنوان “نشانه هاچینسون” شناخته می شود. این وضعیت زمانی رخ می دهد که فرد دارای رگه هایی است که از نوک ناخن به پایین تا بستر ناخن و به داخل کوتیکول کشیده می شود.

پیشنهاد مطالعه
لیزر موهای زائد

اغلب موارد ملانوم زیر ناخنی در ناخن کوچک یا بزرگ پا رخ می دهد. با این حال، فرد ممکن است ملانوم زیرانگالی را روی هر ناخن دست یا پا تجربه کند. ملانوم زیرانگوالی گاهی اوقات بدون رگه های رنگدانه مشخص رخ می دهد. در این مثال، فرد ممکن است علائم دیگری را که با عفونت‌های زیر ناخنی همراه است، از جمله تغییر در خود ناخن، خونریزی و درد در بستر ناخن تجربه کند.

خطر نور خورشید و ملانوم زیر ناخنی

برخی از موارد ملانوم زیر ناخنی در نتیجه قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید به دلیل همان مکانیسمی است که باعث سایر اشکال سرطان پوست می شود. در حالی که این دلیل اکثر موارد ملانوم زیرانگالی نیست. اما بخشی از آنها را به خود اختصاص می دهد.

خورشید پرتوهای فرابنفش ساطع می کند که می تواند به سلول های سازنده پوست آسیب برساند. برای محافظت از خود، بدن در سلول های پوست ماده ای به نام ملانین دارد که رنگدانه مو و پوست بدن را به آن می دهد. کک و مک و خال روی پوست زمانی ایجاد می شود که غلظت یا رسوب غیرطبیعی سلول هایی با مقادیر زیاد ملانین در یک ناحیه کوچک وجود داشته باشد.

پیشنهاد مطالعه
وقوع حادثه جاری شدن سیلاب

سیستم ایمنی سرکوب شده

فردی که دارای یک بیماری سرکوب کننده سیستم ایمنی است، نسبت به افراد سالم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ملانوم زیرانگالی قرار دارند. افرادی که HIV یا ایدز دارند، سیستم ایمنی ضعیفی دارند و احتمال ابتلا به سایر ویروس‌های شناخته شده در معرض خطر انواع مختلف سرطان، از جمله ملانوم زیرانگالی، قرار دارند.

عوامل افزایش خطر بروز ملانوم در ناخن

داشتن برخی از عوامل خطر به این معنی نیست که فرد حتما به ملانوم زیر ناخنی مبتلا می شود. اما به این معنی است که آنها بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند و باید به ویژه مراقب علائم اولیه باشند. مهم ترین عامل خطر برای ملانوم زیرانگالی قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش است.

سایر عوامل خطر عبارتند از:

  • داشتن پوست تیره تر
  • بالای 50 سال بودن
  • داشتن سابقه ضربه به انگشتان دست یا پا
  • داشتن یک اختلال سرکوبگر سیستم ایمنی، مانند HIV

متخصص پوست اصفهان | دکتر جویا را در اینستاگرام دنبال کنید


مطالعه بیشتر:

انواع روش‌های لیزر درمانی

روش های درمان هیرسوتیسم

مزایای لیزر درمانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *