علائم سرطان سلول بازال
1 بهمن

علائم سرطان سلول بازال

بررسی علائم سرطان سلول بازال

در ادامه این مطلب از سایت دکتر جویا متخصص پوست اصفهان قصد داریم در مورد علائم سرطان سلول بازال و انواع کارسینوم سلول بازال  بیشتر صحبت کنیم.

سرطان سلول بازال که به آن کارسینوم سلول بازال (Basal cell carcinoma) یا به اختصار BCC  هم گفته می‌شود، یکی از شایع‌ترین نوع سرطان‌های پوستی است که به دلایل مختلفی از جمله تماس با نور آفتاب، تماس با مواد شیمیایی، قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس یا به علت بیماری‌های عفونی یا ارثی ممکن است به‌وجود بیاید. این سرطان در صورتیکه به موقع تشخیص داده شود از طریق روش‌های مختلفی از جمله جراحی، رادیوتراپی یا به کمک سرما قابل درمان است.

سرطان سلول بازال

کارسینوم سلول بازال شایع‌ترین نوع سرطان پوست در ایران و جهان است که از طریق سلول‌های پایه (بازال) شروع می شود. به صورت ساده اگر توضیح دهیم وظیفه سلول های پایه که روی لایه اپیدرم قرار دارند، جایگزین کردن سلول‌های جدید با سلول‌های مرده پوست است، اما سرطان سلول بازال منجر به ایجاد تومورهایی در سطح پوست می شوند. این تومورها اغلب مانند زخم، اسکار یا لکه‌های قرمز رنگ دیده می‌شوند.

پیشنهاد مطالعه
نکات مهم شست و شوی دست کودکان در زمان کرونا ویروس؟

سرطان سلول بازال اغلب متاستاز نمی‌کند و به سایر سلول‌های بدن سرایت نخواهد کرد اما در موارد خیلی نادر ممکن است به سایر بافت‌های بدن سرایت کند که می‌تواند برای فرد بسیار خطرناک باشد.

انواع سرطان BCC و  علائم ابتلا به سرطان سلول بازال

علائم و نشانه‌هایی که ممکن است در اثر ابتلا به این بیماری ایجاد شود، با توجه به نوع و علت عارضه متفاوت است. بنابراین بهتر است ابتدا با انواع شکل سرطانی سلول بازال آشنا شویم تا نشانه‌های هر کدام را بهتر بشناسیم.

علائم سرطان سلول بازال | متخصص پوست اصفهان

رنگدانه‌ای یا پیگمانته

کارسینوم سلول بازال از نوع رنگدانه‌ای معمولا به صورت نقطه‌های قهوه‌ای، سیاه یا آبی تیره روی پوست ظاهر می‌شود که اغلب این ضایعه‌ها به صورت نقاط برجسته مشاهده می‌شود.

سطحی

نوع سطحی سرطان BCC معمولا به صورت لکه‌ قرمز رنگ روی پوست در پشت یا سینه به‌وجود می‌آید. این لکه‌ها که در ابتدا صاف و به صورت پوسته پوسته مشاهده می‌شود، به رشد خود ادامه می‌دهد و اغلب برجسته می‌شود.

پیشنهاد مطالعه
علائم سرطان پوست (ملانوما) در ناخن‌ها

ندولواولسراتیو یا بدون زخم

نوع بدون زخم سرطان سلول بازال که از شایع‌ترین انواع هم محسوب می‌شود، به صورت برجستگی‌های شفاف و همرنگ پوست در مناطقی مانند گردن، گوش‌ها و صورت ظاهر می‌شود. در برخی موارد ممکن است این برجستگی‌ها باعث خونریزی شود و پس از مدتی از بین بروند.

مورفوئیک

در این نوع که کمترین میزان شیوع را دارد، به صورت یک زخم یا اسکار سفید و بدون مرز ظاهر می‌شود و ممکن است پیشروی کند و تغییر شکل دهد.

پایه‌ای سنگفرشی

این نوع از سرطان BCC سلول‌های پایه‌ای و سنگفرشی پوست را درگیر می‌کند. در این نوع که فراگیری کمتری دارد، احتمال متاستاز و سرایت به بافت‌های دیگر بیشتر دیده می‌شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم

حالا که با نشانه‌ها و علائم بیماری کارسینوم سلول بازال آشنا شدیم، بهتر می‌توانیم زمان مراجعه به پزشک را مشخص کنیم. طبیعی است در صورتیکه هر گونه زخم یا ضایعه مشکوک روی پوست خود مشاهده کردید بهتر است با یک متخصص پوست مشورت کنیم. توصیه می‌کنیم علائم و شرح حال بیماری خود را به دقت یادداشت کنید تا هنگام مراجعه به پزشک بتوانید وضعیت دقیق بیماری را اعلام کنید.

پیشنهاد مطالعه
بررسی انواع آلرژی پوست به نور خورشید

سخن نهایی

از آنجایی که سرطان سلول بازال یکی از شایع ترین سرطان‌های پوست محسوب می‌شود، مهم است که در این زمینه توجه بیشتری داشته باشیم.  توصیه می‌کنیم ضمن دوری از علل ابتلا به این بیماری به صورت دوره‌ای حتما پوست خود را معاینه کنید و در صورت مشاهده هرگونه تغییرات با متخصص پوست تماس بگیرید.

متخصص پوست اصفهان | دکتر جویا را در اینستاگرام دنبال کنید


مطالعه بیشتر:

نکات قبل و بعد از درم ابریژن

روش های مراقبت از موهای چرب و خشک

عوارض آر اف فرکشنال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *