علل و درمان شیارها و خطوط روی ناخن
11 فروردین

علل و درمان شیارها و خطوط روی ناخن

انواع شیارها و خطوط روی ناخن

در این نوشته از سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان قصد داریم تا علل و درمان شیارها و خطوط روی ناخن را بررسی کنیم.همراه ما باشید. و اغلب به‌عنوان پنجره‌ای برای وضعیت سلامتی یا بیماری بدن شناخته می‌شوند. به دلیل بیماری‌های سیستمیک بدن که بر رشد طبیعی آن تأثیر می‌گذارند، شکل و رنگ ناخن‌ها ممکن است تغییر کنند. بنابراین تغییر ظاهر ناخن می‌تواند اطلاعات زیادی به شما و پزشکتان بدهد. به طور طبیعی ناخن های سالم، صاف به نظر می رسند و رنگ مداوم و ثابتی دارند؛ اما با افزایش سن، ممکن است ناخن به ناهنجاری های خاصی ابتلا شود و شکل غیرطبیعی به خودش بگیرد.

ناهنجاری ها می تواند ناشی از آسیب دیدگی به انگشتان دست و پا و یا عفونت ها و عوارض برخی از داروها مانند شیمی درمانی باشد. همچنین برخی شرایط پزشکی می تواند ظاهر ناخن ها را تغییر دهد. به طور معمول، آسیب‌های وارد شده به ناخن به درمان نیاز ندارند؛ ولی درصورتی که این آسیب دیدگی‌ها وسیع و گسترده باشند. در آن صورت است که فرد باید به پزشک مراجعه کند.

علل و درمان شیارها و خطوط روی ناخن | متخصص پوست اصفهان

نقش ناخن ها در بدن

ناخن ها چندین عملکرد و نقش مهمی را در ساختار بدن انسان دارند، از جمله:

  • ناخن ها، حس لامسه و لمس کردن را در انتهای عصب انگشتان دست و پا تقویت می کنند.
  • ناخن ها به عنوان صفحات محافظتی از قطع شدن یا آسیب دیدن انگشتان دست و پا در طول فعالیت های روزمره جلوگیری می کنند.
  • ناخن ها در انجام بسیاری از عملکرد های روزمره مانند گرفتن و یا خاراندن به انسان ها کمک می کنند و در زیبایی دست و پا اهمیت خاصی دارند

خطوط روی ناخن به چند دسته تقسیم می شوند؟

یکی از مشکلات شایع مراجعین به متخصصین پوست موضوع خطوط و شیارهای ناخن است. این خطوط به دو دسته تقسیم میشوند:

  1. خطوط طولی
  2. خطوط افقی
پیشنهاد مطالعه
مراقبت های پوست و مو پس از شنا کردن

خطوط عمودی روی ناخن و دلایل بروز آنها

خطوط عمودی روی ناخن رایج‌ترین شکل برجستگی در ناخن است که حدود 20 درصد بزرگسالان را درگیر می‌کند بنابراین می‌توان افزایش سن را اولین دلیل بروز خطوط روی ناخن دانست. به همان روشی که پوست خشک و موها خشن‌تر می‌شوند ناخن‌ها نیز با افزایش سن تغییر می‌کنند؛ زیرا حفظ رطوبت در بدن سخت‌تر می‌شود. البته دلایل دیگری نیز وجود دارد که به افزایش سن مربوط نمیشود:

  • اگر بدون هیچ آسیب‌دیدگی، شکل و رنگ ناخن‌هایتان تغییر کرده، ممکن است ناشی از قارچ ناخن یا مشکلات جدی‌تر باشد.
  • ازآنجایی‌که ناخن‌ها از سلول‌های زنده پوست در انگشتان ساخته می‌شوند بنابراین یک بیماری پوستی مانند اگزما ممکن است منجر به بروز خطوط روی ناخن شود.
  • خشکی پوست: خشکی پوست یکی دیگر از دلایلی است که می‌تواند با آسیبهای ناخن همراه باشد.
  • کمبود مواد مغذی: گاهی اوقات برجستگی های روی ناخن از کمبود مواد مغذی مانند پروتئین، اسیدفولیک، کلسیم، روی یا ویتامین A در بدن خبر می‌دهند.
  • مشکلات جدی: در موارد نادر خطوط روی ناخن می‌تواند نشانه کم‌خونی، آرتریت روماتوئید یا مشکلات قلبی عروقی باشد.
  • مانیکور: همچنین اگر به‌طور مرتب مانیکور می‌کنید و لاک می‌زنید ممکن است در معرض آسیب‌های ناخن قرار بگیرید چراکه مواد شیمیایی مورد استفاده در آنها به‌مرور باعث بروز مشکلات ناخن و آسیب سطح آن می‌شود.

خطوط افقی روی ناخن و دلایل بروز آنها

برجستگی‌های افقی ناخن به‌طورمعمول نشان‌دهنده مشکلی در سلامت عمومی فرد است، بنابراین باید آن‌ را را جدی بگیرید و به دنبال توصیه‌های پزشکی باشید. تصور می‌شود این خطوط یا شیارهای افقی که با عنوان خطوط Beau شناخته می‌شوند به دلیل توقف موقت تقسیم سلول‌ها در ماتریس ناخن ایجاد شود. دلایل زیادی برای ظهور این خط روی ناخن وجود دارد از عفونت‌های ناخن گرفته تا شرایط جدی‌تر که نیاز به مداخله پزشکی دارد.

پیشنهاد مطالعه
کانتورینگ صورت با تزریق به چه صورتی است؟

خطوط افقی روی ناخن می‌توانند به یک بیماری پوستی مانند اگزمای پوستی ، پسوریازیس یا عقربک مزمن (پارونیشیا) اشاره داشته باشد بنابراین پوست و نوک انگشتان خود را ازنظر علائم قرمزی و بثورات بررسی کنید.
کم‌کاری یا پرکاری تیروئید می‌تواند بر هورمون‌های رشد ناخن، پوست و مو تأثیر بگذارد و در بعضی موارد منجر به ظهور خطوط روی ناخن شود.

آیا اختلال دستگاه گوارش تاثیری در شکل ناخن ها دارد؟

اختلالات هاضمه و دستگاه گوارش هم در به‌وجودآمدن خطوط روی ناخن نقش دارد. مثلاً مشکلات و اختلالاتی که باعث جذب‌نشدن مواد مغذی به بدن می‌شود در شکل‌گیری خطوطی روی ناخن‌ها بی‌تأثیر نیست. بیماری کرون، بیماری سلیاک و کولیت زخمی ازجمله مشکلات دستگاه گوارش هستند که مانع از جذب مواد مغذی در بدن می‌شوند؛ به همین سبب روی ناخن‌ها هم اثر خواهند گذاشت و روی آنها خطوطی به وجود می‌‌‌آورند. اگر بدن به مواد اساسی و لازم برای ساخت سلول‌های جدید دسترسی نداشته باشد، پوست و ناخن‌ها هم از اثرات منفی این موضوع بی‌نصیب باقی نمی‌مانند.

دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا

اگر روی تمام 20 انگشت دست و پا به‌طور همزمان خطوط Beau ایجاد شود می‌تواند از یک عفونت مانند ذات‌الریه، اوریون یا سفلیس و یا حتی یک مشکل در قلب، کبد یا کلیه باشد. چنانچه این برجستگی‌ها سبب نازک‌تر شدن، شکستن یا تغییر رنگ ناخن شده‌اند حتماً به پزشک مراجعه کنید.

ورود ضربه‌های ناگهانی بر ناخن هم می‌تواند باعث ایجاد کبودی و لخته‌شدن خون زیر ناخن‌ها شود.کبودی به شکل‌گیری نقاط قهوه‌ای مایل‌به‌قرمز در زیر ناخن می‌انجامد. با رشد ناخن و سلول‌های تازه، این نقاط و لکه‌ها از بین می‌روند؛ اما اگر کبودی ناخن بدون هیچ‌گونه ضربه‌ای روی ناخن ظاهر شود، شاید مشکلی جدی در بدن‌تان وجود دارد. شکل‌گیری نقاط بنفش، قهوه‌ای تیره یا قرمز زیر ناخن می‌تواند نشانه‌ای از التهاب درون‌شامه قلب یا ملانوما باشد.

پیشنهاد مطالعه
بیماری پوستی میلیا چیست؟ | علل، علائم

تشخیص شیارها و خطوط روی ناخن

علت خط خطی شدن ناخن که اغلب به صورت ناگهانی و همراه با سایر علائم در فرد دیده می‌شود باید برای تشخیص هرچه سریع‌تر به پزشک ارجاع داده شود. در طول تشخیص، پزشک از فرد می‌پرسد که چگونه دچار آسیب‌دیدگی شده است و یا این که چه مدت است که به وجود این علائم پی‌برده است. او همچنین ممکن است توضیحاتی در رابطه با تاریخچه‌ و سایر علائمی که در بدن فرد مشاهده شده نیز بخواهد. اگر پزشک در مورد داشتن یا نداشتن بیماری شما به شک بیافتد، احتمال دارد از شما نمونه‌هایی از خون و یا ادرار برای انجام آزمایش درخواست کند.

چگونه شیارها و خطوط روی ناخن را درمان کنیم؟

از آنجایی که شیار ناخن معمولاً علائم مشکلات دیگر سلامتی هستند، درمان بر رفع علل زمینه‌ای عامل تغییر در ناخن، متمرکز است. به عنوان مثال، اگر خطوط به دلیل دیابت ایجاد شده باشد، کنترل موفق قند خون ممکن است این شیارهای افقی ناخن را کاهش دهد. درمان مشکلات پوستی همچون اگزما عمدتاً شامل مرطوب کننده برای دستها یا پمادهای موضعی برای کاهش علائم اگزما هستند. اگر پایین بودن مقدار مواد معدنی یا ویتامینها علت آن باشد، به شما توصیه می‌شود تا در تغذیه خود تغییر ایجاد کنید یا مکمل مصرف کنید تا میزان این مواد بالا برود.

دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان را در اینستاگرام دنبال کنید


مطالعه بیشتر:

چگونه کم پشتی ریش و سبیل را درمان کنیم؟

تشدید آکنه با مواد آرایشی

کدام داروهای خوراکی برای درمان آکنه مفید اند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *