علل بروز بثورات پوستی چیست؟
24 خرداد

علل بروز بثورات پوستی چیست؟

بررسی علل بروز بثورات پوستی

در این نوشته سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان برای شما منتشر شده است. به بررسی علل بروز بثورات پوستی پرداختیم. بثورات پوستی یا Exanthema به تظاهر راش های پوستی اشاره دارد که ممکن است با تب یا سایر علائم سیستمیک همراه باشند. علل ظاهر شدن راش ها عبارت است از عفونت ناشی از پاتوژن، واکنش های دارویی و بسته به موقعیت ممکن است ترکیبی از هر دو اتفاق بیفتد.

در کودکان بثورات پوستی اغلب با عفونت ارتباط دارد و از بین عفونت ها، عفونت های ویروسی شایع هستند. برخی از بثورات ها مورفولوژی بسیار مخصوصی دارند که به شناسایی و مشخص شدن آن کمک می کند. در این مقاله برخی از بثورات ویروسی شایع و هم چنین غیر شایع بر اساس مورفولوژی آن ها لیست می شود هم چنین به دستاوردهایی در زمینه شناخت و درمان آن ها می پردازیم.

بثورات پوستی نوعی فوران راش پوستی می باشد که با تب و سایر علائم سیستمیک همراه است. علت بثورات پوستی عبارت است از عفونت های ناشی از پاتوژن، بثورات جلدی ناشی از دارو و ترکیبی از هر دوی آن ها.

مطلب پیشنهادی برای مطالعهبررسی محرک های پوستی در تابستان

در طول 100 سال گذشته بثورات پوستی ویروسی در کودکان عبارت است از: سرخک، تب زرد، روبلا، Erythema Infectiosum و روزئولا اینفانتوم. در مورد قرار دادن بیماری دوک در این دسته بحث هایی وجود دارد. زیرا این تصور وجود دارد که این بیماری دوک می تواند تشخیص اشتباه روبلا یا تب زرد باشد و خود بیماری مجزایی نیست. در این مقاله برخی بثورات ویروسی شایع و غیر شایع بر اساس مورفولوژی تعریف شده است و دستاوردهای فعلی در درک و درمان این بیماری های ویروسی مورد توجه قرار گرفته است.

پیشنهاد مطالعه
اقدامات قبل و بعد از میکرودرم ابریژن

بثورات پوستی ویروسی در کودکی بسیار شایع است. تعیین علت بثورات بر اساس مشخصات مورفولوژیک، توزیع و دوره علائم هم چنین ارزیابی دقیق ارتباط عفونی، وضعیت ایمن سازی و جنبه های معاینات فیزیکی تعیین می شود. مورفولوژی و ساختار ضایعات به لحاظ طبقه بندی و تشخیص بثورات پوستی ویروسی بسیار اهمیت دارند.

  • سرخک
  • روبلا
  • اریتما اینفکتیوزوم (Erythema Infectiosum)
  • روزئولا اینفانتوم

علل بروز بثورات پوستی چیست؟ | بهترین متخصص پوست اصفهان

ویروس اپشتین بار و آمینوپنیسیلین ها

اپشتین بار ویروس از خانواده ویروس هرپس می باشد که به Lymphocryptovirus تعلق دارد. با دریافت آمپی سیلین و یا آموکسی سیلین تقریبا 5 تا 10 درصد کودکان آلوده به اپشتین بار بثورات پوستی را نشان می دهند که مشخصه آن راش هایی شبیه سرخک می باشد که به رنگ قرمز روشن است. این راش ها 5 تا 9 روز بعد از مصرف دارو ایجاد می شود و از روی تنه آغاز می گردد.

این تظاهرات احتمالا ناشی از کمپلکس آنتی بادی- آمپی سیلین می باشد که در نتیجه فعالسازی B-cell پلی کلونال ایجاد می شود. این اتفاق در افراد نوجوان و بالغ رخ می دهد که آمپی سیلین را به دلیل ابتلا به عفونت مونونوکلئوز عفونی دریافت کرده اند و اغلب به اقدام مراقبتی خاصی نیاز ندارد. این واکنش را نمی توان یک آلرژی دارویی حقیقی در نظر گرفت و در اغلب کودکان بعد از عفونت ویروس اپشتین بار قرار گرفتن مجدد در معرض این آنتی بیوتیک واکنش مشابهی را ایجاد نخواهد کرد. به هر حال از آن جایی که درمان آنتی میکروبیال برای مونونکلوئوز عفونی ضروری نمی باشد آنتی بیوتیک باید در طول عفونت حاد ویروس اپشتین بار قطع شود.

  • واریسلا و هرپس زوستر
  • هرپتیکوم اگزما
  • بیماری دست- پا- دهان

Acute Generalized Exanthematous Pustulosis

Acute Generalized Exanthematous Pustulosis یا AGEP با شروع ناگهانی تب و پاپولوپلاستل های استریل غیر فولیکولار متعدد مشخص می شود که به قرمزی ناگهانی پوست منجر می شود. این نوع از بثورات پوستی برای اولین بار در سال 1980 در مقاله ای توسط بیلوت و همکارانش معرفی شد که در آن به تظاهر دانه های چرکی اشاره شده بود که بعد از یک دوره عفونت و یا مصرف دارو در بیمارانی اتفاق افتاده بود که سابقه پسوریازیس نداشتند، این علائم بعد از یک حمله به طور خود به خود بهبود یافت و در معاینات هیستولوژیک وسکولیت های درمال علاوه بر Nonfollicular Subcorneal Pustules به دست آمد. Roujeau و همکارانش این معیار را برای تشخیص AGEP تعریف کردند:

پیشنهاد مطالعه
لیزر کیوسوئیچ

وجود دانه های غیر فولیکولار، کوچک و فراوانی که به صورت اریتما گسترده مشخص می شوند و تب بالای 38 درجه سلسیوس. یافته های پاتولوژیک نیز شامل تعداد نوتروفیل بالای 7000 در هر میلی متر مکعب و دوره حاد و برطرف شدن خود به خود دانه ها در ظرف کمتر از 15 روز است. عفونت های ویروسی مرتبط با AGEP عبارت است از اینتروویروس ها، آدنوویروس ها، EBV، سیتومگالوویروس و ویروس هپاتیت بی. تشخیص این بثورات پوستی به صورت بالینی انجام می شود و درمان به صورت حمایتی می باشد. تشخیص افتراقی عبات است از پسوریازیس پوسچولار، فولیکولیت و میلیاریا پوسچولوزا (Miliaria Pustulosa). هیچ درمان قطعی وجود ندارد اما در تشحیص AGEPT حذف داروهای احتمالی که در بروز علائم دخالت داشته اهمیت دارد.

  • آکرودرماتیت پاپیولار کودکی
  • Molluscum Contagiosum

سندرم دستکش و جوراب پورپوریک پاپولار و سندرم پتشیال ناشی از پاروویروس

سندرم دستکش و جوراب پورپوریک پاپولار نوعی گزانتم متمایز است که معمولا ناشی از پاروویروس B19 می باشد. در حالی که سایر ویروس ها مانند سیتومگالوویروس و ویروس اپشتین بار و HHV-6 با بروز این سندرم ارتباط دارد اما اغلب مطالعات پاروویروس B19 را در اتیولوژی این نوع از بثورات پوستی دخیل می داند.

پیشنهاد مطالعه
جلوگیری از پوسته پوسته شدن ناخن

دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید

در سال 1990 برای نخستین بار این سندرم توصیف گردید. به لحاظ بالینی این سندرم با ادم دست و پاها، اریتما دردناک و قرینه مشخص می شود که به راش های پتشیال تبدیل می شود. ادم و اریتما می تواند در غشای تناسلی و بوکال و قسمت داخلی ران ها مشاهده شود. بیماران مبتلا به این سندرم با مشخص شدن بثورات پوستی قادر به انتقال بیماری خواهند بود.

سایر فرم های لوکالیزه متمایز پاروویروس مرتبط با پتشیا و پورپورا نیز توصیف شده است. پاروویروس B19 اخیرا در ایجاد پتشیای جنرالیزه مشخص شده است. تشخیص های افتراقی عبارت است از تماس آلرژیک، درماتیت، عفونت های ریکتسیال و بیماری کاوازاکی. درمان بر برطرف شدن علائم متمرکز است و تشخیص می تواند به لحاظ بالینی و سرولوژیک انجام شود.

  • پیتریازیس روزه آ

دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا


مطالعه بیشتر:

تغییر در شیوه زندگی برای درمان های خانگی خشکی پوست

علل بروز شپش شدید چیست؟

علل بروز بثورات پوستی در تابستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *