علل ایجاد انواع مختلف لک صورت
9 مهر

علل ایجاد انواع مختلف لک صورت

بررسی علل ایجاد انواع مختلف لک صورت

لک صورت، یک ضایعه پوستی است که به صورت یک علامت، لکه، تغییر رنگ یا انواع دیگر عیوب سطحی پوست ظاهر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. حتی اگر لک‌ها بی‌ضرر باشند، ممکن است تا حدودی آزاردهنده باشند. قصد داریم تا در ادامه این مطلب سایت دکتر ابوالفضل جویا متخصص پوست اصفهان به مطالعه و بررسی علل ایجاد انواع مختلف لک صورت بپردازیم.

شایع ترین دلایل بروز لکه های صورت

تعدادی از علل مسئول انواع مختلف لکه ها هستند، برخی از این علل عبارتند از:

قرار گرفتن در معرض نور خورشید

قرار گرفتن طولانی مدت یا مکرر در معرض نور مستقیم خورشید می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند آسیب قابل توجهی به پوست وارد کند. هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید روی پوست شما می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌افتد، سلول های تولید کننده ملانین (ملانوسیت ها) را به فعالیت بیش از حد تحریک می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند.

تولید بیش از حد این رنگدانه می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند پوست شما را تیره تر کند. هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که برخی از این سلول‌های رنگدانه‌ای به یکدیگر متصل می‌شوند و یک توده تشکیل می‌دهند، به صورت لکه‌های تغییر رنگ روی پوست ظاهر می‌شوند. خوشه های پراکنده ملانین به شکل کک و مک، خال، ملاسما و لکه های پیری هستند.

تغییرات هورمونی

اسکارهای باقی مانده از ضایعات آکنه یکی از رایج ترین انواع لک های صورت است. جوش های آکنه اغلب با نوسانات هورمونی خاص، به طور کلی سطوح بالای غیر طبیعی آندروژن در بدن همراه است. آکنه هورمونی بیشتر بر جمعیت زنان تأثیر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذارد، زیرا زنان معمولاً سطح آندروژن خود را ابتدا در دوران بلوغ و سپس در طول دوره های قاعدگی ماهانه خود افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند.

همچنین زنان در دوران بارداری و یائسگی دچار تغییرات هورمونی می شوند که آکنه آنها را بهبود یا حتی بدتر می کند. داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است سطوح هورمونی زنان را به گونه ای تغییر دهد که به پاکسازی آکنه کمک کند.

مطالعه بیشتر : راهکارهایی برای داشتن لب های بزرگتر

عفونت های ویروسی و باکتریایی

برخی از عفونت‌های ویروسی مانند تبخال و آبله مرغان می‌توانند منجر به ایجاد تاول‌های پوستی شوند. عفونت‌های باکتریایی مانند زرد زخم می‌توانند منجر به زخم شوند که ممکن است مدتی طول بکشد تا محو شوند.

پیشنهاد مطالعه
عوامل تشدید کننده اگزما را بشناسید.
ژنتیک

افراد با سابقه خانوادگی بیش از حد یا کسانی که به جمعیت‌های قومی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خاصی تعلق دارند دارای برخی از عوامل ژنتیکی هستند که آنها را مستعد ابتلا به اسکار می‌کند.

رژیم غذایی نامناسب

مصرف بیش از حد غذاهای چرب و لبنی معمولاً منجر به تشدید آکنه امی شوند. مصرف برخی از محصولات لبنی مانند شیر کامل با افزایش بروز جوش های آکنه مرتبط است. با این حال، سایر محصولات مانند پنیر و ماست بعید است که خطر آکنه را افزایش دهند.

استرس

افزایش سطح استرس می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند سلامت پوست و سلامت کلی بدن شما را تضعیف کند. افرادی که زندگی پر استرسی دارند یا معمولاً عادت به استرس زیاد دارند، مستعد ابتلا به بیماری های پوستی مختلف، به ویژه آکنه هستند. استرس عاطفی به عنوان عامل اصلی ایجاد و تشدید آکنه با ایجاد تغییرات عصبی خاص در پوست شناخته شده است.

فواید شگفت‌انگیز زینک اکساید برای پوست | متخصص پوست اصفهان

انواع مختلف لکه های صورت

خال ها

خال های مادرزادی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند اشکال، اندازه ها و رنگ های متفاوتی داشته باشند اما به طور کلی به دو نوع رنگدانه ای و عروقی تقسیم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

جای زخم

تشکیل بافت زخم بخش مهمی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌از روند طبیعی ترمیم پوست است. اسکارها معمولاً در قسمت‌هایی از پوست ایجاد می‌شوند که دچار بریدگی، سوختگی یا پارگی شده‌اند. معمولاً به صورت لکه های تغییر رنگی ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند که ممکن است صورتی کم رنگ، قهوه ای یا نقره ای باشند و می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند صاف، توده یا فرورفته به نظر برسند.

آکنه

پوست شما دارای منافذ است که به غده تولید کننده چربی متصل هستند. هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که غدد چربی بیش از حد فعال می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند، شروع به تولید سبوم اضافی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. هم چربی بیش از حد و هم سلول های پوست به همراه موهای داخل فولیکول، توده ای انباشته شده را تشکیل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند که منافذ را مسدود می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. این منجر به رشد بیش از حد باکتری در فولیکول و در نهایت واکنش التهابی در بدن می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

پیشنهاد مطالعه
مراحل و هزینه تزریق بوتاکس به چانه
برخی از رایج ترین انواع آکنه، عبارتند از:
  • جوش های سرسیاه و سرسفید که به صورت برجستگی های کوچک تغییر رنگ روی پوست ظاهر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.
  • پوسچول ها برآمدگی های قرمز رنگ با مرکز سفید یا زرد یا برجستگی های سفید همراه با قرمزی و تورم هستند.
  • ندول‌های کیستیک، جوش‌های قرمز فیبری و سفت هستند که حاوی چرک نیستند و در عمق پوست ریشه دارند.
  • پاپول های التهابی یا آکنه ای شکل، برجستگی های کوچک و توپر روی پوست که معمولاً کمتر از ۱ سانتی متر قطر دارند.

هایپرپیگمانتاسیون

هایپرپیگمانتاسیون با ایجاد لکه ها یا لکه های تغییر رنگ در بدن شما، به طور معمول روی صورت شما مشخص می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. از آسیب نور خورشید گرفته تا تغییرات هورمونی، تعدادی از عوامل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند منجر به تجمع ملانوسیت ها یا سلول های تولید کننده ملانین شوند. در نهایت، کلوخه شدن منجر به بروز لکه های هایپرپیگمانته یا رنگدانه های شدید پوست می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

هایپرپیگمانتاسیون در اصل یک واکنش پوستی پس از التهاب است. این بدان معنی است که التهاب پوست به دلیل آسیب، سوختگی ، آکنه یا دلایل دیگر می باشد.

لکه های پیری

با افزایش سن، پوست شما در برابر آسیب های ناشی از اشعه UV خورشید آسیب پذیرتر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. از آنجایی که فرآیند بازسازی پوست شما با افزایش سن کارآمدتر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود، زمانی فرا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رسد که بازسازی پوست شما نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند از آسیب های ناشی از نور خورشید بیشتر شود و منجر به ایجاد لکه های پیری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

لکه های ملاسما

ملاسما یک بیماری پوستی بی ضرر و در عین حال از نظر زیبایی ناراحت کننده است که با ایجاد لکه های تیره روی پوست مشخص می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. این در درجه اول به دلیل برخی تغییرات هورمونی ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود که باعث تولید بیش از حد ملانین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. ملاسما در بین زنان باردار بسیار رایج است. زنانی که از داروهای ضد بارداری خوراکی یا داروهای جایگزین هورمونی استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند نیز اغلب از ملاسما رنج می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌برند.

پیشنهاد مطالعه
با انواع تونر آشنا شوید

 

تبخال

تبخال تاول‌های ریز، قرمز و پر از مایع هستند که معمولاً روی لب‌ها و اطراف دهان ظاهر می‌شوند. به ندرت، این ضایعات برجسته دردناک ممکن است روی چانه، گونه ها و بینی نیز ایجاد شوند. تبخال توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. از آنجایی که تبخال ویروسی است، بسیار مسری است. آنها پس از چند روز تشکیل ترشح می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند و سپس پوسته می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.

دکتر ابوالفضل جویا را در اینستاگرام دنبال کنید

گزینه های درمانی پزشکی برای لکه های صورت

پزشک شما عوامل زیر را برای تعیین بهترین درمان برای کاهش اسکار آکنه در نظر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرد:

  • سن
  • نوع اسکار
  • شدت اسکار
  • سلامت عمومی
  • تاریخچه پزشکی
  • داروهای بدون نسخه

افراد مبتلا به آکنه نسبتاً خفیف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند برخی از درمان های موضعی اولیه OTC را که معمولاً حاوی مواد زیر است امتحان کنند:

  • آداپالن
  • رتینول
  • بنزوئیل پراکسید
  • اسید سالیسیلیک

پمادهای موضعی معمولاً دستورالعمل های خاص خود را برای استفاده دارند. به دستورالعمل ها پایبند باشید تا از هرگونه تحریک پوستی بی مورد جلوگیری کنید.

داروهای تجویزی

اگر محصولات بدون نسخه نتوانند آکنه شما را کنترل کنند، متخصص پوست ممکن است داروی قوی‌تر را برای رفع مشکل پوست تجویز کند. برای آکنه‌ای که خیلی تهاجمی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نیست، پزشک ممکن است درمان‌های موضعی نسبتاً خفیفی مانند ژل یا کرم پوست تجویز کند. برای زنان، مصرف برخی از قرص‌های خوراکی ضد بارداری ممکن است به کاهش شدت و دفعات بروز آکنه کمک کند.

روش های بالینی

تعدادی از روش های بالینی را می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان برای به حداقل رساندن ظاهر اسکار آکنه انجام داد که عبارتند از:

  • تزریقات
  • درم ابریژن
  • سرما درمانی
  • تزریق فیلر پوستی
  • لایه برداری شیمیایی
  • لیزر لایه برداری و نور درمانی

دریافت اینترنتی نوبت ویزیت دکتر ابوالفضل جویا


مطالعه بیشتر:

فواید مصرف قهوه برای پوست و مو

تاثیر پروبیوتیک ها برای درمان اگزما

مزایای استفاده از سرم ویتامین C برای پوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *