اگزمای سرشتی یا درماتیت آتوپیک
به طور خلاصه در این نوشتار، علایم اگزمای سرشتی در سنین مختلف را خواهیم شناخت و به عوامل تشدید کننده و نقش غذا دراین بیماری اشاره می کنیم.
اصولاً اگزما به معنای التهاب پوست است و معمولاً با قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش پوست همراه است. در این مقاله قصد دارم درباره اگزمای سرشتی با هم صحبت کنیم. اگزمای سرشتی یا اصطلاحاً اگزمای اتوپیک (Atopic eczema) یعنی علاوه بر وجود علائم اگزما در بیمار، همراهی با آلرژی هم وجود داشته باشد به این معنی که این بیماران اغلب حساسیتهای فصلی، حساسیت به گروهی از گیاهان و به ندرت آسم هم دارند.
برای شناخت بهتر علائم اگزمای سرشتی به عنوان یکی از بیماریهای پوستی، بهتر است بیماری را به 3 دوره سنی شیرخواری، کودکی و بلوغ تقسیم کنیم.
اگزمای دوران شیرخوارگی
در دوران شیرخوارگی ضایعات قرمزرنگ، دلمه دار و خارش اغلب روی گونههای شیر خواران ایجاد میشود. بعضی افراد این ضایعات را به بوسیدن بیش از حد شیرخوار منسوب میکنند. به دلیل خارش این ضایعات ممکن است شیرخوار دستش را به طرف صورتش ببرد یا صورت خود را به بالش بمالد. بسیاری از والدین نگران باقی ماندن این ضایعات در صورت فرزندشان هستند ولی این والدین باید بدانند که 80% این شیرخواران تا سن 18 ماهگی بهبود مییابند.
اگزمای دوران کودکی
در مرحله دوم یا مرحله کودکی ضایعات پوسته دار، قرمز رنگ و خارش دار اغلب در ناحیه گردن، آرنج و زانو ظاهر می شوند. ضایعات در مرحله کودکی به قدری خارش دارند که احتمال زخم شدن ضایعات بر اثر خارش وجود دارد.
اگزمای دوران بلوغ
در مرحله سوم بیماری که در دوران بلوغ است، اغلب بیماران مبتلا به اگزمای دست میشوند. ولی گاهی اوقات در مناطق دیگر مثل پشت پلک، آرنج و زانو هم ضایع دیده میشود. این افراد با توجه به مستعد بودن برای اگزمای دست باید در انتخاب شغل شان در آینده بسیار دقت کنند. مشاغلی که در تماس با مواد محرک هستند برای این افراد مناسب نیست.
عوامل تشدید اگزمای سرشتی
بررسیهای انجام شده نشان میدهد، خشکی هوا و سایش پوست با لباس، عفونتها، استرسهای عصبی و برخی از غذاها میتوانند باعث تشدید بیماری شوند. البته میزان حساسیت افراد به عوامل ذکر شده با هم متفاوت است.
نقش خوراکیها در تشدید این بیماری
اشاره کردیم که برخی از غذاها میتوانند باعث تشدید اگزمای سرشتی شوند. مثلاً تخم مرغ، شیر گاو، مصرف ماهی، آجیل یا مواد غذایی حاوی مواد افزودنی و رنگی میتوانند. باعث تشدید اگزمای سرشتی و خارش بشوند. البته این مطلب به معنی حذف کامل این مواد از رژیم غذایی کودک نیست. بلکه برخی متخصصین توصیه میکنند. شیرخواران مبتلا به اگزمای سرشتی تا یک سالگی و همچنین مادران شیرده این کودکان از خوردن این غذاها پرهیز کنند.
متخصص پوست اصفهان | دکتر جویا را در اینستاگرام دنبال کنید
مطالعه بیشتر:
بیماریهای قابل درمان با اسکلروتراپی